25.5.2024 4:49
Breaking News

Ministar Soylu: Uhapšena osoba koja stoji iza eksplozije u Istanbulu, ulica Istiklal otvorena za pješake

Naša procjena je da je naredba za smrtonosni teroristički napad stigla iz Ayn al-Araba u sjevernoj Siriji, gdje PKK/YPG ima svoje sirijsko sjedište, rekao je ministar unutrašnjih poslova Turkiye Suleyman Soylu

Ankara

Osoba koja je ostavila bombu koja je u nedjelju izazvala eksploziju u istanbulskoj ulici Istiklal je uhapšena, izjavio je u rano u ponedjeljak ministar unutrašnjih poslova Turkiye Suleyman Soylu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Naša procjena je da je naredba za smrtonosni teroristički napad stigla iz Ayn al-Araba u sjevernoj Siriji, gdje PKK/YPG ima svoje sirijsko sjedište”, rekao je Soylu.

On je ponovio da će Turkiye nastaviti sa svojim odlučnim i opravdanim ratom protiv terorizma.

“Mi ćemo se osvetiti onima koji su odgovorni za ovaj gnusni teroristički napad”, dodao je turski ministar.

Soylu je potvrdio da je u napadu ubijeno šest osoba, a 81 povrijeđena.

Istakao je da je 50 povrijeđenih pušteno iz bolnica, dok se petoro nalazi na jedinicama intenzivne njege. Takođe, dvojica povrijeđenih su u kritičnom stanju.

U svojoj više od 35-godišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK, koju su SAD, EU i Turkiye označile kao terorističku grupu, odgovorna je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i novorođenčad. YPG je sirijski izdanak PKK-a.

Građani ostavljaju karanfile u istanbulskoj ulici Istiklal gdje se u nedjelju dogodio teroristički napad u kojem je poginulo šest osoba, a povrijeđena 81, javlja Anadolu Agency (AA).

Istanbulska ulica Istiklal jutros je ponovo otvorena za pješake nakon smrtonosne eksplozije u nedjelju. U prometnoj ulici, kojom sada patrolira policija, uklonjene su klupe.

Osumnjičena osoba koja je ostavila bombu u ulici koju posjećuju kupci i turisti je uhapšena, izjavio je ranije u ponedjeljak turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu.

“Naša procjena je da je naredba za smrtonosni teroristički napad stigla iz Ayn al-Araba u sjevernoj Siriji, gdje PKK/YPG ima svoje sirijsko sjedište”, dodao je Soylu.

Vlasti i zvaničnici brojnih država i međunarodnih organizacija osudili su jučerašnji bombaški napad koji se dogodio u prometnoj istanbulskoj ulici i uputili poruke podrške Republici Turkiye i njenom narodu i rukovodstvu.

AA

Check Also

Novosti iz Acibadema

Acıbadem: Pravo odredište za liječenje djece s neurološkim poremećajima Neurohirurgija prepuna je izazova i zahtijeva …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.