14.7.2024 4:05
Breaking News

Najmlađi turski milijarder bacio oko na budvansku marinu

Forbs je procijenio Mansimovu imovinu na 1,3 milijarde dolara i stavio ga na 897. mjesto na rejtingu svjetskih milijardera.

Najmlađi turski milijarder i jedan od vodećih brodovlasnika azerbejdžanskog porijekla Mubariz Mansimov, odnosno njegova kompnija “Palmali group”, zainteresovana je da zakupi budvansku marinu ispod starogradskih bedema, te ujedno kupi i hotel „Park“ u Bijeloj.

To je „Vijestima“ potvrđeno u Vladi, nakon što je Mansimov i zvanično svoj zahtjev dostavio na adresu prvog čovjeka te institucije Mila Đukanovića.

Milijarder je nakon obilaska marine i ostrava Sveti Nikola, već angažovao svoje saradnike da urade procjenu cijelog projekta i zavnično dostave ponudu.

Đukanović je, sa svoje strane, angažovao kabinet da koordinira svim aktivnostima sa saradnicima Mansimova kako bi uspješnom turskom biznismenu predočili sve mogućnosti investiranja u Crnu Goru.

Milijarder je nakon obilaska marine i ostrava Sveti Nikola, već angažovao svoje saradnike da urade procjenu cijelog projekta i zavnično dostave ponudu I dok se očekuje da bi sredinom ovoga mjeseca trebalo da uslijedi novi susret domaćina i investitora iz Turske, te se preciziraju pojedinosti oko poslovnog aranžmana, jedna od stavki koja bi trebalo da bude riješena je i način raskida ugovora o koncesiji, koji ima budvanska kompanija „MC marina“, za gazdovanje marinom.

Upravo ova kompanija, koju je osnovao sinovac nikšićkog biznismena Branislava – Brana Mićunovića, Predrag Mićunović, te još dvije firme – „Anagusta“ i „CPL Montenegro“, proteklih osam godina gazdovala je jednom od najatraktivnijih marina na našoj obali. Kako je „Vijestima” saopšteno, ugovor o koncesiji, koji je JP „Morsko dobro“ zaključilo sa “MC marinom” , na snazi je još 17 godina, tako da bi ulazak turskog biznismena u cijeli posao mogao da se ostvari ili kroz partnerski odnos ili obeštećenjem.

U svakom slučaju, “MC marina” bi mogla dostaviti kompletan spisak investicija koje je realizovala tokom minulih godina u osavremenjavanju nekadašnje male gradske luke, počevši od izgradnje lukobrana, pontona do ostalih sadržaja. „MC Marina Budva je zasigurno jedna od najljepših crnogorskih marina.  Marina se prostire na 62. 000 kvadrata, od čega 4000 kvadrata na suvom. Marina raspolaže sa 330 komercijalnih vezova u moru, koji su podijeljeni u 17 sekcija, označenih slovima abecede. Sve sekcije raspolažu priključcima za vodu i struju. Pored vezova, marina pruža i niz drugih usluga, kao što su: obezbjedjenje tokom 24 časa, video nadzor, održavanje i servisiranje manjih plovila, SEA HELP – pomoć na moru, catering…”, navodi se na sajtu ove kompanije.

Inače, 45-godišnji Mansimov je osnivač i vlasnik grupe “Palmali”, brodarske kompanije, kao i predsjednik fudbalskog kluba “Hazar-Lenkoran”. Forbs je procijenio njegovu imovinu na 1,3 milijarde dolara i stavio ga na 897. mjesto na rejtingu svjetskih milijardera, dok mu je na spisku turskih milijardera pripala sedma pozicija.

Rodio se u Bakuu, u radničkoj porodici, završio je specijalnu vojnu školu Džamsida Nahičevanskog, radio u Kaspijskom morskom brodarstvu, paralelno je zavrsio Rostovski državni ekonomski univerzitet

Od 1997. predsjednik i jedini vlasnik kompanije “Palmali”, koja u svome vlasništvu ima 170 brodova koji se uglavnom bave prevozom nafte.

Nuđen mu i Canetov dio Havaja

Iako je Azerbejdžancu bilo ponuđeno da preuzme i ostrvo Sveti Nikola, popularne budvanske Havaje naspram grada, koje je čak i jahtom obilazio, ipak, nije pokazao interesovanje.

Mansimovu su bila ponuđena četiri hektara najatraktivnijeg dijela ostrva okrenutog ka Budvi, koje je u vlasništvu firme “San investments”, za koju se spekuliše da iza nje stoji kontroverzni srpski biznismen Stanko – Cane Subotić.

Upravo taj dio ostrva, koji je Cane kupio od beogradskog biznismena Nenada Đorđevića, je pod hipotekom Prve banke na ukupan iznos od 20 miliona eura, koliko iznosi kredit.

“Park” investitoru ili za dugove

Mansimov je, takođe, izuzetno zainteresoavan i za kupovinu hotela “Park” u Bjeloj, koji zamalo nije završio kao potkusurivanje dugova crnogorskog avio-prevoznika.

Name, Agencija za kontrolu letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) bila je početkom godine voljna da pitanje naraslih dugovanja “Montenegro erlajnsa” riješi prebijanjem sa Vladom Crne Gore , na način što bi se toj Agenciji ustupio hotel “Park” sa zemljišnim kompleksom.

Ukupne obaveze “Montenegro erlajnsa” prema Agenciji tada su iznosile 7,5 miliona eura, dok je procijenjena vrijednost hotela bila 7,2 miliona eura.

Vijesti.me

 

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.