01.3.2024 18:19

Najuticajnijih 10 biznismena iz Anadolije

Prema istraživanjima ekonomskog časopisa “EKONOMIST” predstvaljamo vam 10 najuticajnijih biznismena iz Anadolije

1.   Sanko Holding Gaziyantep – Abdülkadir Konukoğlu

(promet u 2012 god. 4.3 milijardi TL – 15.000 radnika)

Firma osnovana 1904 godine i već peta generacija porodice Konukoglu je prisutna u sektoru tekstila poznate marke Sanko Holding.

U 2012.godini promet Sanko Holdinga je bio 4.3 milijarde lira, ove godine su dali sebi za cilj da to bude cifra od 5 milijardi turskih lira. Prisutni su u 14 različitih sektora i vlasnici preko 80 firmi u sektorima energetike, građevine, proizvodnji ambalaže, proizvodnji mašina, izgradnje tržnica, finansija i prehrambene industrije. Međutim i dalje je sektor tekstila na prvom mjestu i od ukupnog prometa Holdinga u 2012 godini od tekstila je zabilježen promet od oko 1 milijardu turskih lira.

2.   Boydak Holding Kayseri – Mustafa Boydak

(promet u 2012.godini 5.6 milijardi TL – 13.000 radnika)

Boydak Holding sa centrom u gradu Kajseriju je osnovan 1957 godine i danas je uspio da se probije među najmoćnijim kompanijama u Turskoj. Zastupljeni su u 8 sektora i vlasnici 38 firmi. Međutim sektor proizvodnje namještaja je sektor od kojeg imaju najviše prometa. U prethodnoj godini su zabilježili promet od 5.6 milijardi TL. Ovogodišnji cilj je 6.5 milijardi TL. Mustafa Boydak je istovremeno član TUSIAD-a i član Upravnog odbora TOBB-a.

3.   Sütaş Bursa – Muharrem Yilmaz

(promet u 2012.gidini 1.4 milijardi TL – 4.000 radnika)

Poslije investicije od 100 miliona dolara u gradu Aksaraju prije 2 godine Sütaş firma čije je sjedište u Bursi (Karađabeju) je dostigla promet u 2012 godini 1,4 milijarde TL i danas u sektoru mlijeka jedan od najdominantnijih firmi.

Bursa Karađabej i u Aksaraju dnevno proizvodi i pakuje 2 hiljade 500 stotina tona mlijeka, ima za cilj da završi započetu investiciju u Makedoniji od oko 15 miliona Eura. Istovremeno Muharem Yilmaz je od 17 januara o.g. preuzeo mjesto predsjednika TUSIAD-a i obavljaće tu funkciju u naredne 2 godine.

4.   Yircali Grubu Balıkesir – Rona Yırcalı

(promet u 2012.godini 550 miliona TL – 1.500 radnika)

Djed Muharrem Hasbi Koray je u doba osnivanja Republike Turske osnovao fabriku brašna i bio jedan od započetnika industrije u novoj Republici Turskoj.

Porodica je iz Balikesira i u prethodnoj godini je imala promet od 550 miliona TL a zapošljava 1.500 radnika.

5.   Er-Bakir Denizli – Mujdat Kececi

(promet u 2012.godini 2.2 milijardi TL – 655 radnika)

Firma je osnovana 1981.godine u Denizliju pod nazivom Er-Bakir i danas je u Turskoj jedna od dvije firme koja proizvodi elektrolitičke bakarne žice. U 2012 godini su dostigli promet od oko 2.2 milijarde TL i zapošljavaju preko 600 radnika.

6.   Gural Grubu Kutahya – Nafi Gural

(promet u 2012.godini 450 miliona TL – 3.910 radnika)

Porodica Gural porijeklom iz Kutahye je zastupljena u nekoliko sektora a to su: turizam, keramika, staklo i ambalaža. U posljedne vrijeme Gural Grupa je najviše napredovala u sektoru turizma. Hoteli pod nazivom NG Hotels & Resorts u Sapanđi (Sapanca), Kutahji i posljednje u Afjonu su vlasništvo porodice Gural. Trenutno rade na otvaranju hotela u Istanbulu i Samsunu. Već duži period Nafi Gural se nalazi na mjestu predsjednika trgovinske i industrijske komore u Kutahji.

7.   Konya Seker – Konya – Recep Konuk

(promet u 2012.godini 1.2 milijardi TL – 4.000 radnika)

Osnivanje 1952 godine u Konji. 40 godina je bila državno vlasništvo i 1999 godine je Recep Konuk došao na mjesto predsjednika Upravnog odbora kompanije. Danas od 500 najvećih industrijskih osnivača Konya Seker zauzima 49 mjesto. Promet kompanije u posljednjih deset godina je povećan 25 puta. Ova godina je isto tako jedna od prekretnica u vođenju kompanije. Imaju za cilj da završe započetu investiciju integrisanog zatvorenog prostora za proivodnju mlijeka i mesa od 80 hiljada m2. Cilj kompanije da budu među 20 najvećih kompanija u Turskoj.

8.   Kilic Holding Mugla – Orhan Kilic

(270 miliona TL – 1.100 radnika)

Orhan Kilić je 1990 godine započeo sa uzgajanjem riba u gradovima Mugla i Bodrum. U Turskoj se trenutno proizvodi oko 200 hiljada tona uzgajane ribe. Orhan Kilić je najpopularniji u gradu Bodrum ali ima svoje investicije i u gradovima kao što su: Kajseri, Kahramanmaraš, Gaziantep, Šanliurfa i Ajdin. Kilić se trenutno nalazi na jednom od prvih mjesta po uzgajanjem Levreka i Ćipure. 70 posto ribe izvozi za zemlje Evropske Unije, Rusiju, Ameriku i Srednji Istok. Kilic sa godišnjom proizvodnjom od 30 hiljada tona ribe izvozi u 40 zemalja što ga čini najvećim izvoznikom u Bodrumu.

9.   Tosyali Holding – Osmaniye – Fuat Tosyali

(3.6 milijardi TL – 5.000 radnika)

Prije 10 godina u Industrijskoj zoni u gradu Osmanije je bilo zapošljeno svega 85 radnika. Zajedno sa investicijama Tosyali Holdinga danas u istoj industrijskoj zoni radi 11 hiljada radnika. Najveća firma pod Tosyali Holdingom Tosćelik proizvodi industrijske cijevi i specijalne cijevi različitih dimenzija i kvaliteta ukupno oko 400 stotine proizvoda. Prije 3 godine sa investicijom od 1 milijardu dolara u gradu Osmanije Tosyali je izgradio prvi kompleks proizvodnje čelika koji je počeo od nule od postojanja Republike Turske. Počevši sa pomenutom investicijom Tosyali do 2015 godine će dostići cifru od 5 milona tona proizvodnje tečnog čelika. Tosyali je poznat po investiranju socijalnog programa i u gradu je investirao u Srednju školu Socijalnih nauka Tosćelik, Tosyali obrazovnu školu i Tosyali Sportski kompleks.

10.       Sarar Grubu Eskişehir – Cemalettin Sarar

(716 miliona TL – 5.000 radnika)

Sa svojim investicijama Sarar je postao jedna od vodećih brendova u sektoru tektsila odnosno u proizvodnji odjeće i odijela. Počevši od dućana krojačnice u 13 m2 Sarar je danas dospio do cifre da u jednoj godini ima promet od oko 700 miliona TL. Sjedište je u Eskišehiru. Ima u planu da otvori 100 prodavnica u Africi, Arapskim zemljama, Rusiji i nekim evropskim zemljama. Trenutno u Americi posluje sa 10 prodavnica a cilj mu je da do 2023 godine ta cifra bude 100 prodavnica.

Sarar od trenutne proizvodnje 60 posto proizvoda izvozi i prodaje u stranim zemljama dok 40 posto proizvodnje plasira na tursko tržište. Zapošljava oko 5 hiljada radnika. Jedno vrijeme Cemalletin Sarar je bio na funkciji predjsednika trgovinske komore Eskišehira.

Check Also

Turska lansirala svog prvog astronauta u svemir

Turkiye ulazi u historiju svemira lansiranjem svog prvog astronauta Turski poduhvat u kozmičko istraživanje s …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.