26.9.2023 14:25
Breaking News

Najuticajnijih 10 biznismena iz Anadolije

Prema istraživanjima ekonomskog časopisa “EKONOMIST” predstvaljamo vam 10 najuticajnijih biznismena iz Anadolije

1.   Sanko Holding Gaziyantep – Abdülkadir Konukoğlu

(promet u 2012 god. 4.3 milijardi TL – 15.000 radnika)

Firma osnovana 1904 godine i već peta generacija porodice Konukoglu je prisutna u sektoru tekstila poznate marke Sanko Holding.

U 2012.godini promet Sanko Holdinga je bio 4.3 milijarde lira, ove godine su dali sebi za cilj da to bude cifra od 5 milijardi turskih lira. Prisutni su u 14 različitih sektora i vlasnici preko 80 firmi u sektorima energetike, građevine, proizvodnji ambalaže, proizvodnji mašina, izgradnje tržnica, finansija i prehrambene industrije. Međutim i dalje je sektor tekstila na prvom mjestu i od ukupnog prometa Holdinga u 2012 godini od tekstila je zabilježen promet od oko 1 milijardu turskih lira.

2.   Boydak Holding Kayseri – Mustafa Boydak

(promet u 2012.godini 5.6 milijardi TL – 13.000 radnika)

Boydak Holding sa centrom u gradu Kajseriju je osnovan 1957 godine i danas je uspio da se probije među najmoćnijim kompanijama u Turskoj. Zastupljeni su u 8 sektora i vlasnici 38 firmi. Međutim sektor proizvodnje namještaja je sektor od kojeg imaju najviše prometa. U prethodnoj godini su zabilježili promet od 5.6 milijardi TL. Ovogodišnji cilj je 6.5 milijardi TL. Mustafa Boydak je istovremeno član TUSIAD-a i član Upravnog odbora TOBB-a.

3.   Sütaş Bursa – Muharrem Yilmaz

(promet u 2012.gidini 1.4 milijardi TL – 4.000 radnika)

Poslije investicije od 100 miliona dolara u gradu Aksaraju prije 2 godine Sütaş firma čije je sjedište u Bursi (Karađabeju) je dostigla promet u 2012 godini 1,4 milijarde TL i danas u sektoru mlijeka jedan od najdominantnijih firmi.

Bursa Karađabej i u Aksaraju dnevno proizvodi i pakuje 2 hiljade 500 stotina tona mlijeka, ima za cilj da završi započetu investiciju u Makedoniji od oko 15 miliona Eura. Istovremeno Muharem Yilmaz je od 17 januara o.g. preuzeo mjesto predsjednika TUSIAD-a i obavljaće tu funkciju u naredne 2 godine.

4.   Yircali Grubu Balıkesir – Rona Yırcalı

(promet u 2012.godini 550 miliona TL – 1.500 radnika)

Djed Muharrem Hasbi Koray je u doba osnivanja Republike Turske osnovao fabriku brašna i bio jedan od započetnika industrije u novoj Republici Turskoj.

Porodica je iz Balikesira i u prethodnoj godini je imala promet od 550 miliona TL a zapošljava 1.500 radnika.

5.   Er-Bakir Denizli – Mujdat Kececi

(promet u 2012.godini 2.2 milijardi TL – 655 radnika)

Firma je osnovana 1981.godine u Denizliju pod nazivom Er-Bakir i danas je u Turskoj jedna od dvije firme koja proizvodi elektrolitičke bakarne žice. U 2012 godini su dostigli promet od oko 2.2 milijarde TL i zapošljavaju preko 600 radnika.

6.   Gural Grubu Kutahya – Nafi Gural

(promet u 2012.godini 450 miliona TL – 3.910 radnika)

Porodica Gural porijeklom iz Kutahye je zastupljena u nekoliko sektora a to su: turizam, keramika, staklo i ambalaža. U posljedne vrijeme Gural Grupa je najviše napredovala u sektoru turizma. Hoteli pod nazivom NG Hotels & Resorts u Sapanđi (Sapanca), Kutahji i posljednje u Afjonu su vlasništvo porodice Gural. Trenutno rade na otvaranju hotela u Istanbulu i Samsunu. Već duži period Nafi Gural se nalazi na mjestu predsjednika trgovinske i industrijske komore u Kutahji.

7.   Konya Seker – Konya – Recep Konuk

(promet u 2012.godini 1.2 milijardi TL – 4.000 radnika)

Osnivanje 1952 godine u Konji. 40 godina je bila državno vlasništvo i 1999 godine je Recep Konuk došao na mjesto predsjednika Upravnog odbora kompanije. Danas od 500 najvećih industrijskih osnivača Konya Seker zauzima 49 mjesto. Promet kompanije u posljednjih deset godina je povećan 25 puta. Ova godina je isto tako jedna od prekretnica u vođenju kompanije. Imaju za cilj da završe započetu investiciju integrisanog zatvorenog prostora za proivodnju mlijeka i mesa od 80 hiljada m2. Cilj kompanije da budu među 20 najvećih kompanija u Turskoj.

8.   Kilic Holding Mugla – Orhan Kilic

(270 miliona TL – 1.100 radnika)

Orhan Kilić je 1990 godine započeo sa uzgajanjem riba u gradovima Mugla i Bodrum. U Turskoj se trenutno proizvodi oko 200 hiljada tona uzgajane ribe. Orhan Kilić je najpopularniji u gradu Bodrum ali ima svoje investicije i u gradovima kao što su: Kajseri, Kahramanmaraš, Gaziantep, Šanliurfa i Ajdin. Kilić se trenutno nalazi na jednom od prvih mjesta po uzgajanjem Levreka i Ćipure. 70 posto ribe izvozi za zemlje Evropske Unije, Rusiju, Ameriku i Srednji Istok. Kilic sa godišnjom proizvodnjom od 30 hiljada tona ribe izvozi u 40 zemalja što ga čini najvećim izvoznikom u Bodrumu.

9.   Tosyali Holding – Osmaniye – Fuat Tosyali

(3.6 milijardi TL – 5.000 radnika)

Prije 10 godina u Industrijskoj zoni u gradu Osmanije je bilo zapošljeno svega 85 radnika. Zajedno sa investicijama Tosyali Holdinga danas u istoj industrijskoj zoni radi 11 hiljada radnika. Najveća firma pod Tosyali Holdingom Tosćelik proizvodi industrijske cijevi i specijalne cijevi različitih dimenzija i kvaliteta ukupno oko 400 stotine proizvoda. Prije 3 godine sa investicijom od 1 milijardu dolara u gradu Osmanije Tosyali je izgradio prvi kompleks proizvodnje čelika koji je počeo od nule od postojanja Republike Turske. Počevši sa pomenutom investicijom Tosyali do 2015 godine će dostići cifru od 5 milona tona proizvodnje tečnog čelika. Tosyali je poznat po investiranju socijalnog programa i u gradu je investirao u Srednju školu Socijalnih nauka Tosćelik, Tosyali obrazovnu školu i Tosyali Sportski kompleks.

10.       Sarar Grubu Eskişehir – Cemalettin Sarar

(716 miliona TL – 5.000 radnika)

Sa svojim investicijama Sarar je postao jedna od vodećih brendova u sektoru tektsila odnosno u proizvodnji odjeće i odijela. Počevši od dućana krojačnice u 13 m2 Sarar je danas dospio do cifre da u jednoj godini ima promet od oko 700 miliona TL. Sjedište je u Eskišehiru. Ima u planu da otvori 100 prodavnica u Africi, Arapskim zemljama, Rusiji i nekim evropskim zemljama. Trenutno u Americi posluje sa 10 prodavnica a cilj mu je da do 2023 godine ta cifra bude 100 prodavnica.

Sarar od trenutne proizvodnje 60 posto proizvoda izvozi i prodaje u stranim zemljama dok 40 posto proizvodnje plasira na tursko tržište. Zapošljava oko 5 hiljada radnika. Jedno vrijeme Cemalletin Sarar je bio na funkciji predjsednika trgovinske komore Eskišehira.

Check Also

Novosti iz Acibadema

forMRIdian donosi jasne prednosti svim pacijentima oboljelim od raka prostate Acıbadem, predstavlja vodeću zdravstvenu grupaciju …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.