14.6.2024 1:21
Breaking News

Novi megaprojekt u Turkiye: Otvoren Istanbulski finansijski centar

Prva vrpca je presječena danas na ceremoniji na kojoj je učestvovao i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

Istanbul

Novoizgrađeni Istanbulski finansijski centar još je jedan u nizu turskih megaprojekata koji ima najveću i najnapredniju infrastrukturu na svijetu i svakako će biti ponos Istanbula i Turkiye sa svojim arhitektonskim dizajnom i vrhunskim mogućnostima i kapacitetima, javlja Anadolija.

Prva vrpca je presječena danas na ceremoniji na kojoj je učestvovao i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, a otvaranjem prvih poslovnih jedinica s radom će početi taj kompleks koji će okupiti velike financijske institucije.

Projekt se realizira pod koordinacijom turskog Ministarstva okoliša, urbanizacije i klime.

Istanbulski financijski centar ugostit će mnoge turske i međunarodne goste sa svojih 1,3 miliona metara kvadratnih uredskog prostora, 100.000 kvadrata trgovačkog centra, kongresnog centra s 2.100 stolica, hotela s pet zvjezdica i modelom pametnog grada.

Prvom fazom otvaranja banaka, očekuje se da će se u Istanbulskom finansijskom centru smjestiti još mnoge važne banke i financijske institucije iz Turkiye i inozemstva.

U bankarskoj fazi početka rada velikog financijskog projekta bit će otvorene poslovne jedinice Vakıfbank, Ziraat Bank i Halk Bank.

Zabilježen je i ogroman interes za uredske i trgovačke prostore u okviru tog projekta.

Centar ima 21 poslovnu zgradu opremljenu najsavremenijom tehnologijom. Uredi i trgovački centar imali su veću potražnju od svojih kapaciteta davno prije otvaranja. Projekt, koji pod jednim krovom okuplja sve sisteme upravljanja u zgradama klase A, osmišljen je po najvišim svjetskim standardima i po modelu pametnog grada. Svi uredi u projektu opremljeni su prozorima na otvaranje i ventilacijskim sistemima s UV filtrom.

Trgovački centar, koji će dnevno ugostiti 100.000 posjetitelja, sadržavat će trgovine domaćih i stranih svjetski poznatih restorana i maloprodajnih brendova. Omogućit će kupnju na otvorenom na dvije etaže, prostirući se na ukupno 3,3 kilometra ulica i trgova. Širok raspon usluga i robnih marki nudit će se tokom cijelog dana, s gastronomijom, odjećom, tehnologijom, umjetnošću, zabavom i drugim maloprodajnim kategorijama unutar samog centra.

Smješten unutar Istanbulskog finansijskog centra, hotel s pet zvjezdica dizajniran je za dugoročni smještaj, uvažavajući potrebe posjetitelja. Raspolagat će s 325 soba i približno 80 tipova soba pogodnih za dugotrajni smještaj.

AA

Check Also

Burhan Genç: Turske investicije u Crnoj Gori neprekidno rastu posljednjih godina

Crna Gora možda ima manju veličinu tržišta, ali ima strateški položaj kao ulazna kapija ka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.