16.7.2024 5:11
Breaking News

Nurković: Turski investitori da nastave sa ulaganjem u oblast saobraćaja

Nurković je boravio u Istanbulu kako bi učestvovao na ceremoniji otvaranja novog aerodroma, kojem je prisustvovalo preko 50 delegacija predvođenih predsjednicima država, vlada, ministrima i visokim zvaničnicima iz cijelog svijeta.

Ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković, pozvao je u Istanbulu turske investitore da nastave da ulažu u oblast saobraćaja u Crnoj Gori i druge sektore čiji je razvoj neophodan za podizanje konkurentnosti crnogorske privrede.

Nurković je boravio u ponedjeljak u Istanbulu kako bi učestvovao na ceremoniji otvaranja novog aerodroma, kojem je prisustvovalo preko 50 delegacija predvođenih predsjednicima država, vlada, ministrima i visokim zvaničnicima iz cijelog svijeta.

On je naveo i da postoji veliki interes turskih kompanija i investitora za oblast putne infrastrukture i ulaganje u turističke kapacitete u Crnoj Gori.

Nurković je, kako je saopšeno iz Ministarstva, pozvao druge zainteresovane partnere da nastave da ulažu u oblast saobraćaja i druge sektore čiji je razvoj neophodan za podizanje konkurentnosti crnogorske privrede.

“U cilju unaprijeđenja saradnje u svim vidovima saobraćaja, ministri su se složili da formiraju Zajedničku komisiju za saobraćaj koja će se baviti pitanjima od značaja u svim sektorima”, navodi se u saopštenju.

Nurković je čestitao kolegi završetak prve faze novog aerodroma u Istanbulu i poželio uspjeh u budućem periodu.

Ministri su kazali da su zadovoljni dobrim političkim odnosima, dosadašnjom dobrom saradnjom dvije države u oblasti saobraćaja, kao i u drugim oblastima privrede.

Oni su prepoznali zajedničke oblasti od interesa u vezi sa pospješivanjem saradnje u sektoru saobraćaja, a kao posebno značajne su izdvojili saradnju u oblasti vazduhoplovstva, pomorstva i kombinovanog transporta.

Cahit Turhan se posebno fokusirao na unaprijeđenje kombinovanog transporta u Crnoj Gori čiju luku Bar i njenu dobru povezanost sa željezničkim i putnim mrežama vidi kao ključnu za povezivanje Turske sa ostatkom Evrope.

On je kazao da je zadovoljan i što Turkish Airlines održava 14 letova sedmično između dvije države i nadu da će se taj broj povećati.

Ministri su razgovarali i o poboljšanju saradnje u oblasti kruzing turizma, a Nurković je svog kolegu obavijestio o postojećim marinama u Crnoj Gori kao i o planovima privatizacije brodogradilišta u Bijeloj koje će se baviti servisom i izgradnjom mega jahti.

Aerodrom je svečano u ponedjeljak na 95. godišnjicu Republike Turske otvorio predsjednik Turske, Redžep Tajip Erdogan.

On je kazao da je zadovoljan uspješnim završetkom izgradnje objekta za koji se predviđa da će biti najveći aerodrom na svijetu kada dostigne svoj puni kapacitet.

Erdogan je naveo da je otvaranje tog aerodroma u Istanbulu simbol snage Turske i njenih uspjeha u proteklih 95 godina postojanja.

Aerodrom Istanbul se gradi u četiri faze. Nakon završetka prve faze aerodrom će opsluživati preko 90 miliona putnika godišnje, dok će nakon završetka sve četiri planirane faze aerodrom opsluživati do 200 miliona putnika, a biće sjedište više od 100 aviokompanija, koje lete na preko 350 destinacija u svijetu. Troškovi izgradnje aerodoma iznose 10,25 milijardi EUR.

 

vijesti.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.