16.7.2024 6:01
Breaking News

Odlična saradnja Crne Gore i Republike Turske na planu odbrane

Ministar odbrane, mr Predrag Bošković, sastao se danas sa novoimenovanom ambasadorkom Republike Turske u Crnoj Gori, Songül Ozan.

Bošković se zahvalio na kontinuiranoj podršci koju Republika Turska pruža Crnoj Gori u procesu modernizacije kapaciteta Vojske Crne Gore i unapređenju ljudskih resursa u domenu odbrane, ističući značaj nedavno potpisanog međuvladinog Sporazuma o nabavci uniforme za potrebe Vojske Crne Gore. On je naglasio značaj obuka oficirskog i podoficirskog kadra u centrima za obuku Oružanih snaga Republike Turske i iskazao posebno zadovoljstvo inicijalnim dogovorom o mogućnosti školovanja crnogorskih kadeta na vojnim akademija u Turskoj.
Ministar je informisao ambasadorku o prioritetima i obavezama Crne Gore u okviru kolektivnog sistema bezbjednosti i upoznao je sa progresom implementacije ciljeva sposobnosti. Bošković je izdvojio usaglašavanje strateških dokumenata, usvajanje i ratifikovanje standarda odbrane, nastavak procesa modernizacije VCG i uspostavljanje misije Air Policing. On je naglasio da će Crna Gora ostati posvećena aktivnom doprinosu borbi protiv savremenih prijetnji miru i stabilnosti.
Ozan je iskazala zadovoljstvo kvalitetnom bilateralnom saradnjom u oblasti odbrane, kao i spremnost da tokom svog mandata doprinese njenom daljem jačanju. Ona je kazala da se zemlje ovog regiona suočavaju sa sličnim bezbjednosnim izazovima i da se jedino integrisanim djelovanjem i razmjenom informacija može doprinijeti bezbjednijem okruženju. Ambasadorka je navela da Crna Gora predstavlja primjer u regionu kada su u pitanju medjuvjerski i medjunacionalni sklad kao i kad su u pitanju evropske i evroatlantske integracije što našu zemlju, kako je dodala, preporučuje za pouzdanog saveznika u brojnim bilateralnim i multilateralnim projektima i inicijativama.
Ozan je primio i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić. On je informisao sagovornicu o doprinosu Vojske Crne Gore kolektivnom sistemu bezbjednosti i angažovanju pripadnika Vojske Crne Gore u NATO komandnoj strukturi.
Sastancima je prisustvovao i izaslanik odbrane Republike Turske u Crnoj Gori, pukovnik Sakir Cumhur Somer.
http://www.mod.gov.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.