14.7.2024 3:18
Breaking News

Odnosi Crne Gore i Turske prijateljski: Cilj međudržavna trgovina od 250 miliona dolara

   www.cdm.me

Odnosi između Crne Gore i Turske su prijateljski i veoma razvijeni. Međudržavni odnosi su razvijeni, a zahvaljujući članstvu Crne Gore u NATO  savezu postali smo i partner, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović koji je danas u prvu zvaničnu posjetu primio turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

“Želim da izrazim nadu da će današnja posjeta predsjednika Turske značiti novi impuls međudržavnih odnosa”, dodao je Đukanović.

Izrazio zadovoljstvo onim što Republika Turska doprinosi evropskoj i evro-atlanskoj perspektivi zapadnog Balkana.

“Kao dio našeg regiona Turska razumije deficit stabilnosti koju imamo na Zapadnom Balkanu i potrebu da taj deficit prevaziđemo. Zato Tuska insistira na otvorenim vratima Nato i EU za zemlje regiona”, kazao je on i istakao da je to veoma važno.

Dodao je da ima prostora za razvoj ekonomskih odnosa, za povećanje spoljno-trgovinske razmjene i investicija i shodno tome porazgovarali su o mogućnostima i potezima koje treba povući.

“Ova posjeta je izraz poštovanja za ono što su istorijski odnosi dvije zemlje”, rekao je Đukanović.

<<<Erdogan stigao u Crnu Goru, dočekao ga Abazović<<<

Erdogan je istakao da se nada da će Turska i Crna Gora prevazići trgovinsku krizu koja je nastala zbog pandemije, i najavio da će Turska nastaviti da ulaže u Crnu Goru.

“250 miliona dolara je cilj kada je riječ o trgovini koji smo na sastanku odredili i na kojem ćemo nastaviti da radimo. Turski privatni sektor postoji u Crnoj Gori i naša zemlja je u prvih deset država koje ulažu u Crnu Goru. Vrijednost projekata koje je Turska realizovala u Crnoj Gori je preko 20 miliona”, naveo je Erdogan.

Prema njegovim riječima Balkan je važan za Evropu.

“Crna Gora nastavlja da poštuje mirnodopske aktivnosti i moramo da čestitamo na značajnim koracima koje vaša zemlja pruđa ka EU integraciji i nadamo se da će uskoro postati članica Evropske unije”, poručio je Erdogan.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sa suprugom Lidijom je ranije danas dočekao na Cetinju predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i njegovu suprugu Emine.

Ovo je Erdoganova prva zvaniča posjeta Crnoj Gori.

Nakon ceremonije dočeka, upisivanja u knjigu gostiju, predsjednici su imali i tête-à-tête razgovor.

U nastavku posjete, predsjednik Đukanović sa suprugom prirediće svečani ručak u čast visokog gosta i njegove supruge. Gosti na ručku, pored članova delegacija, biće i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan, predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović i reis islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić.

U odvojenom programu prva dama Crne Gore Lidija Đukanović ugostiće prvu damu Republike Turske Emine Erdogan. One će posjetiti muzej kralja Nikole na Cetinju i izložbu na platou ispred Muzeja.

Predsjednika turske i njegovu suprugu Emine je prethodno na podgoričkom aerodromu dočekao potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

www.cdm.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.