19.4.2024 23:26
Breaking News

Održana konferencija o islamskoj ekonomiji u Crnoj Gori

Iako je udio muslimana u Crnoj Gori skoro 20 posto, njihov uticaj u ekonomiji je izuzetno nizak, a sa druge strane, mala muslimanska zajednica u Hrvatskoj kroz halal ekonomiju je ostvarila izuzetan uspjeh gdje je država prepoznala značaj halala u izvozu.

Naravno, potrebno je podsjetiti da se privreda Crne Gore ne može upoređivati sa Hrvatskom, niti Bosnom i Hercegovinom i Srbijom, jer se radi manjoj teritoriji i oko 620 000 stanovnika. Crnogorska ekonomija je uglavnom oslonjena na turizam i izrazito je uvoznog karaktera.

Bez obzira na brojne izazove, grupa entuzijasta je prije dvije godine osnovala Udruženje za promociju i razvoj islamske ekonomije u Crnog Gori, koje u svojim ciljevima, između ostalog, radi na jačanju infrastrukture, ljudskih resursa i svijesti potrošača o halal ekonomiji, kako bi Crna Gora dobila vlastito tijelo za halal certificiranje u okviru Agencije za certificiranje halal kvalitete u BiH, kao što ima Srbija, u Novom Pazaru.

Drugi dugoročni cilj ovog udruženja jest ostvarivanje preduslova za dolazak banke koja bi poslovala po islamskim principima, čime bi uz Albaniju i BiH, i ova zemlja ušla na svjetsko tržište islamskih finansija.

Uticaj pandemije COVID-19 na halal ekonomiju

Zbog pandemije COVID-19, umjesto drugog Montenegro Halal Expo-a Udruženje za promociju i razvoj islamske ekonomije realizovalo je konferenciju o islamskoj ekonomiji u Crnoj Gori u četvrtak 26. novembra 2020. u Podgorici. Fokus ovogodišnje konferencije je bio uticaj pandemije COVID-19 na svjetsku ekonomiju i uloga islamske ekonomije u procesu popravljanja stanja.

Na otvaranju konferencije prisutnima se obratio izvršni direktor Udruženja Arslan Hajdinaga, koji je istakao da je ovo udruženje prije svega edukativnog karaktera i da su neki od ciljeva promocija etičkih principa i odgovornosti u poslovanju, promocija i razvoj halal industrije sa posebnim fokusom na razvoj halal turističkog sektora u Crnoj Gori i regionu, podsticanje razvoja zajednice i poboljšanje kvaliteta života u zajednici promocijom islamskih principa poslovanja, kao i promocija osnovnih načela islamskih finansija i bankarstva u Crnoj Gori.

Upravo u vrijeme pandemije kada je međunarodni turizam na koljenima, Crna Gora ima priliku da postane glavna destinacija halal turizma na Jadranskoj obali. Investitori u halal turizam u Crnoj Gori najviše očekuju od turista iz BiH, Srbije, odnosno Sandžaka, Kosova i Makedonije.

Prisutni su imali prilike da slušaju prezentaciju direktora Centra za certificiranje halal kvalitetom iz Zagreba dr. Aldina Dugonjića, koji je govorio o halal industriji i tržištu u “novom normalnom”, odnosno, o uticaju pandemije na ukupne ekonomske tokove u svijetu, ulozi halal industrije kao generatora rasta privrede i iskustvima Republike Hrvatske u ovoj oblasti.

U svom obraćanju dr. Dugonjić je istakao zahvalnost organizatorima na trudu i radu na razvijanju svijesti o halalu i predstavio globalne odnose u halal ekonomiji, gdje su i dalje nemuslimanske države najveći proizvođači i izvoznici halal hrane, dok su muslimanske države dominantno uvoznici, što je velika prilika za države naše regije za izvoz.

– Predstavlja mi izuzetnu čast i zadovoljstvo učešćem na konferenciji na kojoj sam, između ostalog, prezentirao rezultate nedavno provedenog istraživanja među halal certificiranim proizvođačima koje pokazuje da halal industrija i tržište kontinuirano raste bez obzira na posljedice pandemije – izjavio je dr. Dugonjić za Preporod.info.

Putem video poziva prisutnima se iz Melburna obratio i mr. Almir Čolan, direktor australijskog Centra za islamske finansije, konsultant za islamske finansije i bankarstvo. Govorio je o trenutnoj situaciji sa islamskim finansijama i bankarstvom u svijetu i pozitivnom učinku koje islamsko bankarstvo može imati na ukupna ekonomsko zbivanja.

Predstavljanje knjige “Ekonomija u islamu”

U drugom djelu konferencije organizovana je promocija knjige “Ekonomija u islamu”, autora magistra Jasmina Spahića iz Podgorice. Ovo je prva knjiga ove vrste u Crnoj Gori, koja na jedan sveobuhvatan način objašnjava pojam ekonomije i privređivanja u islamu.

O knjizi su govorili recezent dr. Aldin Dugonjić, Sabrija Vulić, poznati novinar i publicista u Crnoj Gori, profesor islamskih nauka Alen ef. Hasić i autor.

Jasmin Spahić, magistar ekonomije iz Podgorice, zaposlen je u Nacionalnim parkovima Crne Gore. Početkom ove godine je izdao knjigu “Ekonomija u islamu” koja je njegova druga publikacija. Pored redovnog posla, Spahić se bavi turizmom, novinarstvom i pisanjem. Izdavanje ove knjige je podržao Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori.

Knjiga je nastala kao plod višegodišnjeg izučavanja, prikupljanja materijala i interesovanja za teme islamske ekonomije. Obrađene su teme vezane za ekonomiju islama, bankarstva, finansija, poslovanja ali i teme koje su aktuelne a zaokupljaju pažnju kao što su: zekat, prirodni resursi, lizing, osiguranje, kriptovalute, berze, halal industrija i još mnoge druge.

– ilj pisanja je da stanovništvo prepozna mogućnosti halal ekonomije, islamskog bankarstva, halal turizma, hrane, kozmetike i mnogo drugih stvari i da se približi ova tematika svima, jer smatram, prvo, da je nedovoljno ili gotovo nikako poznajemo mi koji smo muslimani, a pogotovo ne naše komšije i prijatelji drugih vjera – izjavio je Spahić za Preporod.info, najavljujući prevođenje knjige i na druge jezike, kako bi dao doprinos na ovom polju na internacionalnom nivou.

Trenutno u Crnoj Gori posluju dvije kompanije koje posluju u okviru Halal standarda kvalitete, a to su mesna industrija Franca iz Bijelog Polja i resort Stara čaršija u Baru.

Tržište Crne Gore je izuzetno bitno za izvoz halal proizvoda iz Bosne i Hercegovine. Na crnogorskom tržištu su zastupljeni veliki bh. proizvođači halal hrane kao što je AS grupacija, Bimal, Ovako i drugi. Nedavno je na crnogorsko tržište ušla i visočka kompanija Semić, čime je povećana ponuda halal proizvoda.

Piše: Sanadin Voloder

Preporod.info

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.