25.7.2024 3:30
Breaking News

Otvoren 10.međunarodni sajam knjiga u Podgorici

U Podgorici je sinoć svečano otvoren 10. Međunarodni podgorički sajam knjiga. Na ovogodišnjem sajmu, koji se održava u mall-u „Delta city“, osim domaćih autora, publici će se predstaviti pisci iz regiona, kao i pisci iz Turske, koja je zemlja gost ovogodišnjeg sajma.

 Ministar prosvjete u Vladi Crne Gore Predrag Bošković, svečano je otvorio sajam knjiga. On je kazao da očekuje da će broj posjetilaca sajma biti na rekordnom nivou.

 „Zadovoljstvo mi je da imam čast da otvorim 10. Međunarodni podgorički sajam knjiga. Kada dođete do broja deset, to znači da tradicija postoji. Svake godine sam imao priliku da posjetim sajam knjiga, kao neko ko želi da vidi šta to može da se nađe u našem gradu. Nadam se da će ovaj sajam ostvariti rekord po posjećenosti“, istakao je Bošković.

 Zahvaljujući ambasadi Republike Turske u Podgorici i turskom kulturnom centru „Yunus Emre“, posjetioci sajma knjiga imaće priliku da upoznaju turske umjetnike, koji će demonstrirati njihove drevne umjetnosti. U pitanju su umjetnost ebru, odnosno slikanje na vodi, i nakašana, umjetnost dekoracija knjiga za vrijeme Osmanskog carstva.

 Ambasador Turske u Podgorici Mehmet Niyazi Tanilir iskazao je zadovoljstvo što je Turska zemlja gost na ovogodišnjem sajmu knjiga.

 „Prijateljstvo između Crne Gore i Turske dugo je više od stotinu godina. Vrijeme koje smo proveli zajedno je stvorilo našu zajedničku kulturu. Zahvaljujući toj kulturi svakodnevno stvaramo nešto novo. Imamo čast da je danas sa nama čuveni turski pisac Iskender Pala. Tu su i turski umjetnici koji će za vrijeme sajma predstaviti jedan dio turske kulture“, kazao je Tanilir.

 Iskender Pala, reprezentativno ime savremene turske književnosti, predstaviće se večeras podgoričkoj publici. Pala je dobitnik brojnih književnih nagrada, autor romana, udžbenika turskog jezika i književnosti za osnovne i srednje škole, zatim istraživač turske pomorske istorije, novinar i kolumnista u oblasti umjetnosti.

 U okviru prve večeri sajma, gost je bila i poznata britanska spisateljica Aleksandra Poter, autorka brojnih ljubavnih romana koji su čitani i prodavani u milionskom tiražu u svakoj zemlji u kojoj su prevođeni i objavljivani.

 Neizostavni segment programa svakako su i domaći autori, poput Ognjena Spahića, Nikole Malovića, Ljubomira Đurkovića, Dušana Đurovića, Ilije Đurovića i Milice Šćepanović.

 Slogan ovogodišnjeg sajma je „Snovi za čitanje“. Sajam će biti otvoren do 11. maja.

(Anadolu Agency)

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.