14.6.2024 2:32
Breaking News

Otvorena brza pruga na liniji Istanbul-Konya

Jučer je u Konyi, uz prisustvo predsjednika Recep Tayyip Erdogana i premijera Ahmeta Davutoglua, svečano otvorena brzotračna željeznička linija Istanbul-Konya.

Željezničku liniju koja putovanje između ova dva grada skraćuje za devet sati svečano je u rad pustio predsjednik Erdogan. Cijele naredne sedmice, željeznička linija Istanbul-Konya će saobraćati besplatno.

Putovanje super brzim vozom će trajati 4 sata i 15 minuta, što je znatno kraće od 13 sati, koliko se putuje starijim željezničkim sistemima. Voz na ovoj liniji će saobraćati dva puta dnevno, po cijeni od 42,5 turskih lira.

Premijer Davutoglu je podsjetio da je za vrijeme 12-godišnje vladavine AK Parti otvorena brza željeznička linija Ankara-EskiŠehir (2009. g.), Ankara-Konya (2011. g.), Eskišehir-Konya (2013. g.), Istanbul-Ankara (2014.g), te da je Istanbul-Konya posljednji u nizu projekata.

Turska, prema njegovim riječima, ovim projektima želi postati transportno čvorište između Azije i Evrope, Mediterana i Crnog mora, Bliskog Istoka, Kavkaza i Balkana.

Turski ministar prometa, pomorstva i komunikacija, Lutfi Elvan, najavio je da će se od naredne godine krenuti sa implementacijom projekta brze željezničke linije Istanbul-Ankara, koja će skratiti putovanje između ova dva grada na samo 1 sat i 10 minuta. Radovi će biti završeni do 2019. godine.

 

http://www.trt.net.tr/

Check Also

Burhan Genç: Turske investicije u Crnoj Gori neprekidno rastu posljednjih godina

Crna Gora možda ima manju veličinu tržišta, ali ima strateški položaj kao ulazna kapija ka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.