25.5.2024 3:44
Breaking News

Ozan: Pljevlja važan crnogorski grad za Tursku

Kovačević sa Ozan/ Foto: Opština Pljevlja
Ambasadorka Turske u Crnoj Gori Songul Ozan boravila je danas u zvaničnoj posjeti Pljevljima, gdje se susrela sa predsjednikom Opštine Rajkom Kovačevićem i predsjednikom Skupštine Dragišom Sokićem.
“Posjeta mi pričinjava čast, kako zbog podsjećanja na iskreno prijateljstvo dva naroda i dvije države, tako i u pogledu nastavka buduće saradnje između Opštine Pljevlja i Ambasade Turske u Crnoj Gori”, kazao je Kovačević.

On je upoznao gošču sa ekonomskim, turističkim i privrednim potencijalima Pljevalja, naglasivši da je najsjevernija crnogorska opština termoenergetski centar Crne Gore, ali i grad sa dugim trajanjem, „u kom su različite vjere, konfesije i nacije izgrađivale toleranciju koja je postojana u biću svakog Pljevljaka“.

“Čelni čovjek pljevaljske opštine istakao je značaj podrške koju je turska Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju – TIKA, u saradnji sa Ambasadom Turske, kroz niz projekata u različitim oblatima usmjerila Pljevljima. On je, takođe, poveznicom dvije države naveo i inicijativu za potpisivanje sporazuma o bratimljenju Opštine Pljevlja sa turskim gradom Bursom, koji će otvoriti nove perspektive daljeg razvoja”, naveli su iz te opštine.

Ambasadorka Ozan zahvalila se rukovodstvu Opštine na prijatnom dočeku, naglasivši da su Pljevlja važan crnogorski grad za Tursku.

“Pljevlja su svijetli primjer crnogorskog grada u kom se cijeni multinacionalnost i multikonfesionalnost, čime Pljevljaci svojim primjerom pokazuju drugima kako se zajedno živi, naročito danas, kada je mir najpotrebnije sačuvati”, kazala je Ozan.

Naglasila je da Turska prepoznaje Crnu Goru kao primjer ubrzanog napretka u procesu pristupanja Evropskoj Uniji, istakavši da je ta zemlja u potpunosti “otvorena prema svim programima naše države na tom putu”.

Ambasadorka i predsjednik Kovačević razgovarali su i o potencijalnim zajedničkim projektima, kako u oblasti energetike, tako i jačanju daljeg partnerstva i saradnje u oblasti industrije.

“Sagovornici su saglasni da treba unaprijeđivati dalje odnose Crne Gore i Republike Turske, iskazavši uvjerenje da će, uvezivanjem na više polja djelovanja, u budućnosti tako i biti”, zaključili su iz opštine Pljevlja.

www.cdm.me

Foto: https://bosnjackidnk.com/pljevlja-grad/

Check Also

Novosti iz Acibadema

Acıbadem: Pravo odredište za liječenje djece s neurološkim poremećajima Neurohirurgija prepuna je izazova i zahtijeva …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.