18.7.2024 3:38
Breaking News

Petnjica: Montirani plastenici i podijeljene sadnice koje je donirala TIKA

U Petnjici je prije nekoliko dana počela realizacija projekta razvoja plasteničke i voćarske proizvodnje koji realizuje opština Petnjica a finansira TIKA.

“Ova vrijedna donacija TIKE je još jedna u nizu jako vrijednih donacija koja dolazi u pravo vrijeme. Pored toga što su obezbijeđeni plastenici, obezbijeđena je i njihova montaža, ekipa montera iz Visokog BIH, odakle su i dopremljene konstrukcije, postavila je plastenike  u baščama deset naših poljoprivrednih proizvođača. Plastenici su površine 100 metara kvadratnih, a korisnici plastenika od TIKE su dobili i hibridna sjemena paprika i paradajza, tako da je na korisnicima samo da otpočnu proizvodnju. Donirani plastenici su sa kompletnim sistemom za navodnjavanje “kap-po-kap””, kazao je Irfan Agović, uposlenik Službe za poljoprivredu opštine Petnjica.

U cilju razvoja poljoprivredne proizvodnje u petnjičkom kraju TIKA je donirala i preko šest hiljada sadnica jabuka i krušaka za 56 korisnika koji žele da razvijaju voćarsku proizvodnju.

“Sadni material je izuzetnog kvaliteta sastoji se od po tri sorte jabuke I kruške. Svi poljoprivredni proizvođači koji su korisnici ovog projekta dobili su od svih sorti sadni material. Pomoći ćemo svim korisnicima donacije da na stručan način izvrše sadnju i primijene sve potrebne agro –tehničke mjere neophodne da se obezbijedi uspjeh u ovoj proizvodnji”, istakao je Mr. Adis Ličina, savjetnik predsjednika Opštine za poljoprivredu.

TIKA je juče poljoprivrednim proizvođačima donirala sadnice jabuke i kruške i izvršena je raspodjela oko 6.500 sadnica.

Raspodjeli u Divan bašči su pored mještana i korisnika projekta prisustvovali i predstavnici Opštine Petnjica, kao i predstavnici TIKE na čelu sa koordinatorom za Crnu Goru Mustafom Yazićijem koji je lično uručio sadnice za 56 domaćinstava.

Potpredsjednik Opštine Petnjica Muslija Kalić zahvalio se u ime domaćina i izrazio zadovoljstvo što je ovaj projekat uspješno realizovan.

“Ključni posrednik u realizaciji ovog projekta bila je Opština koja je na taj način željela da pomogne razvoj voćarstva na ovom području. Posebno bih se zahvalio ljudima koji su ispred Opštine radili naporno da bi postigli ovaj rezultat. TIKA je agenecija koja ulaze širom Crne Gore i širom Evrope i zadovoljstvo mi je što su naši prijatelji i zahvaljujem im se na svim projektima koje su realizovali u našem kraju kao što su izgradnja zaobilaznice i gradnja gasulhane”, rekao je Kalić.

Predsjednik SO Petnjica Adnan Muhović zahvalio se na pomoći i istakao značaj Turske i turskih organizacija za razvoj Petnjice.

“Zahvaljujući pomoći koju je TIKA obezbijedila u Petnjici je otvorena prva javna zgrada islamskog centra sa pratećim objektima.  Najavljujem još projekata koji će biti realizovani u narednom periodu saradnjom TIKE, Islamske zajednice Crne Gore i Opštine Petnjica i nadam se  da će ovakve aktivnosti doprinijeti da Opština Petnjica bude u narednom periodu prepoznata po razvoju’’, kaže Muhović.

Koordinator TIKE za Crnu Goru Mustafa Yazići kazao je da mu je zadovoljstvo što je danas opet u Petnjici kojoj TIKA posvećuje veliku pažnju.

“TIKA je slične projekte sprovodila širom Crne Gore i oni su bili slični ovom i nadamo se da će i ovaj biti uspješan i da će doprinijeti ekonomskom razvoju Petnjice. Sadnice koje je TIKA obezbijedila su prva klasa i nadamo se da će od sadnica domaćini za tri godine ubrati i prve plodove. TIKA će posjećivati proizvođače nakon sađenja a biće i novih projekata vezanih za Petnjicu”, rekao je Yazići.

TIKA pruža tehničku podršku širom svijeta. Sa svojih 128 kancelarija, među kojima je i kancelarija u Crnoj Gori koja je otvorena 2007 godine, realizovala je niz projekata. To je jedna od tri najveće organizacije u svijetu koje pružaju tehničku podršku. Do danas je realizovala u Crnoj Gori oko 240 projekata, na poljima zdravstva, poljoprivrede, kulture.

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …