23.4.2024 9:01
Breaking News

Počeli direktni letovi na relaciji Beograd – Ankara

Turska aviokompanija AnadoluJet u četvrtak je počela sa letovima na relaciji Beograd – Ankara.

Turska aviokompanija AnadoluJet u četvrtak je počela sa letovima na relaciji Beograd – Ankara.

U povodu prvog leta AnadoluJeta, podbrenda Turkish Airlinesa, između glavnih gradova Srbije i Turske, u Beogradu je upriličena konferencija za novinare na kojoj su se obratili član Upravnog odbora Turkish Airlinesa Orhan Birdal, šef regionalnih letova AnadoluJeta Samil Karakas, ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoy, direktor aerodroma “Nikola Tesla” u Beogradu Miodrag Mirković, dužnosnici Srbije i Turske i predstavnici medija.

Mirković je izrazio sreću i zadovoljstvo povodom današnjeg događaja, ističući kako ovo daje nadu da će pandemija COVID-19 biti okončana.

Navodeći da će se letovi Ankara – Beograd obavljati dva puta sedmično i da je to prvi put u historiji, Mirković je rekao: “THY je među našim glavnim partnerima. Siguran sam da će naš aerodorm vrlo dobro poslužiti putnicima.”

Član Upravnog odbora THY-ja Birdal izjavio je da od 2008. AnadoluJet sa aerodroma “Esenboga” u Ankari i “Sahiba Gokcen” u Istanbulu leti do važnih svjetskih centara.

Podsjećajući kako je Beograd grad sa historijskom teksturom, Birdal je rekao: “Siguran sam da će naši građani iz Ankare posjetiti ovu lijepu zemlju i Beograd, a građani Srbije još više posjećivati ​​Ankaru i našu lijepu zemlju.”

Birdal je naveo da je THY već obavio 14 frekvencijskih letova između Istanbula i Beograda, te dodao: “Od 23. decembra letovi Ankara – Beograd odvijat će se dva puta sedmično, četvrtkom i nedjeljom.”

Podsjetio je sve građane Turske na pogodnost putovanja u Srbiju bez vize, te izrazio nadu da će ubrzo biti moguće i sa ličnom kartom.

Birdal je na kraju poručio kako će AnadoluJet ponuditi jeftinu i udobnu uslugu na letovima Ankara – Beograd.

Napominjući da je AnadoluJet postigao dobar uspjeh u 13 godina postojanja, predsjednik regionalnih letova Anadolujeta Karakas je poručio: “Pozivam naše prijatelje iz Srbije da letovima Beograd – Ankara posjete Ankaru, a svakako i Kapadokiju. Ankara je jedan od glavnih gradova koje treba vidjeti. Kapadokija je također bajka. Ima veličanstvene doline s dimnjacima. Ovo možete posjetiti našim novim letovima.”

Karakas je također rekao da im je cilj povećati letove AnadoluJeta sa sjedištem u Ankari za 50 posto i istaknuo da je Beograd prvi korak ove strategije.

Na kraju se obratio i turski ambasador Aksoy, koji je konstatovao da odnosi Turske i Srbije brzo napreduju.

“Prije 10 godina turske investicije u Srbiji iznosile su milion eura. Danas su se popele na 250 miliona eura. Cilj nam je povećati obim trgovine, koji iznosi 1,5 milijardi dolara, na dvije milijarde dolara”, kazao je Aksoy.

Podsjetivši da se i turizam između dvije zemlje postepeno ubrzava, Aksoy je rekao: “Od oktobra broj Srba koji su posjetili Tursku premašio je 200.000, a broj turskih turista koji posjećuju Srbiju premašio je 40.000.”

Posebno ističući da će letovima Beograd – Ankara biti puno lakše doći do Kapadokije, Aksoy je rekao da turski iz Srbije sada mogu provesti zimske praznike u Kayseriju i Erciyesu.

TRT Bosanski

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.