16.7.2024 6:05
Breaking News

Podgorica: Održana konferencija posvećena 104. godišnjici pomorske bitke kod Čanakkalea

Na konferenciji je bilo riječi o istorijatu bitke kod Čanakkalea, kao i o učešću vojnika s prostora Balkana u ovoj bitki

Povodom 18. marta, Dana sjećanja na šehide i godišnjice pomorske pobjede kod Čanakkalea, u Podgorici je večeras održana konferenciju na temu “Od Balkana do Čanakkalea”, kao i izložba fotografija “Bitka na Čanakkaleu“, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji je bilo riječi o istorijatu bitke kod Čanakkalea, kao i o učešću vojnika s prostora Balkana u ovoj bitki.

Šef katedre za turski jezik i književnost na Prištinskom univerzitetu, prof. dr Irfan Morina, govorio je o istorijskim činjenicama bitke na Čanakkaleu.

“Tačno prije 104 godine desila se bitka na Čanakkaleu. Među dobrovoljnim vojnicima bili su i oni iz balkanskih zemalja. Vezanost balkanskih naroda za Osmanlije trajala je tokom Prvog svjetskog rata. Među poginulima je bilo dosta Bošnjaka. Muslimani iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Sandžaka i Makedonije su dobrovoljno pristupili redovima osmanlijske vojske. Oni su tamo dobrovoljno išli. Bošnjaci su se odazvali odbrani hilafeta u vremenu kada su mnoge zemlje okrenule leđa carevini. Borba za Istanbul doživljavana je kao borba za islam”, kazao je Morina.

Ambasadorka Turske u Crnoj Gori Songul Ozan, poručila je okupljenima na konferenciji da se “danas sjećamo svih šehida i palih boraca na Čanakkaleu“.

“Sa zahvalnošću se sjećamo svih šehida ne samo iz Turske, već i iz Crne Gore, Srbije i ostalih zemalja koji su bili učesnici bitke na Čanakkaleu. Naša zemlja je dala velike šehide kroz istoriju, ali i u bliskom periodu protiv PKK, YPG i FETO i svih tih šehida se sjećamo za zahvalnošću. Sjećamo se i šehida koji su nedavno stradali na Novom Zelandu“, istakla je ambasadorka Ozan.

Skup je pozdravio i Can Guray ispred Instituta “Yunus Emre” u Podgorici.

“Pobjeda kod Čanakkalea je kao pobjeda koja je bila prektetnica za osnivanje Turske. Sjetimo se i odajmo počast Mustafi Kemalu Ataturku i svim njegovim saboracima iz Pljevlja, Rožaja, Bijelog Polja i ostalih mjesta iz naše zemlje koji su se borili za slobodu i nezavisnost turske zemlje”, kazao je Guray.

Širom Turske, ali i svijeta, na različite načine danas se obilježava 104. godišnjica pomorske Bitke kod Canakkalea. Bitka kod Canakkalea u Evropi je poznatija kao Bitka na Galipolju i jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu, ali, po mnogim pokazateljima, i u historiji uopšte.

Pomorska bitka koja je, između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine vođena kod Galipolja, kao i kopnena bitka koja se na Galipolju odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine, bitke su koje zauzimaju najznačajnije mjesto u Turskoj pa i historiji svih muslimanskih naroda ovoga dijela svijeta.

 

https://www.aa.com.tr

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.