20.6.2024 16:58
Breaking News

Podgorica: Organizovan poslovni forum i bilateralni susreti privrednika Crne Gore i Turkiye

U radu foruma učestvovali su predstavnici više od 60 kompanija, uglavnom iz sektora građevinarstva, prodaje nekretnina i trgovine, ali i iz drugih oblasti

Podgorica

Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Asocijacijom turskih investitora u Crnoj Gori (KTID) i Organizacijom za razvoj malih i srednjih preduzeća Turkiye (KOSGEB(, u okviru Evropske mreže preduzetništva, organizovala poslovni forum i bilateralne susrete privrednika dvije države, javlja Anadolu.

U radu foruma učestvovali su predstavnici više od 60 kompanija, uglavnom iz sektora građevinarstva, prodaje nekretnina i trgovine, ali i iz drugih oblasti.

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Pavle Radovanović, kazao je da Crna Gora i Turkiye imaju tradicionalno dobre odnose i uspješnu ekonomsku saradnju, ali svakako ima još dosta prostora za unapređenje.

Radovanović je istakao da ova asocijacija podstiče razvoj saradnje crnogorske privrede sa kompanijama iz inostranstva, privlačenje stranih investitora i jačanje konkurentnosti crnogorskih preduzeća na ino-tržištima.

Zato su, kako je saopšteno iz Privredne komore Crne Gore, za razvoj i unapređenje ekonomskih odnosa sa Turskom vrlo značajni veoma kvalitetna saradnja Privredne komore sa Ambasadom Turkiye u Crnoj Gori, Unijom privrednih komora (TOBB( i drugim udruženjima turskih privrednika, kao i organizovanje čestih susreta predstavnika kompanija dvije države.

Ambasador Turkiye u Crnoj Gori Barıs Kalkavan istakao je da je istorijsko zajedništvo naroda Crne Gore i Turkiye rezultiralo uspostavljanjem izuzetnih političkih odnosa i plodne saradnje u oblasti kulture, ali da to u istoj mjeri ne prate ekonomski odnosi i trgovinska razmjena.

“Crna Gora, zbog strateškog položaja i potencijala, naročito u oblasti turizma, predstavlja za nas most ka Zapadnoj Evropi i to privlači investitore“, rekao je Kalkavan.

Kako je naveo, u prvom kvartalu ove godine Crna Gora je jedna od najbrže rastućih ekonomija i svaki posao koji se realizuje usmjeren je na cijeli region.

“Ako govorimo o trgovini, zahvaljujući potpisanim sporazumima, preko ove zemlje možete dopreti do 850 miliona ljudi. Proces pristupanja Evropskoj uniji je takođe veoma važan za turske privrednike i potrebno je iskoristiti aktuelne prilike za investiranje“, poručio je Kalkavan.

On je istakao da je cilj da robna razmjena ove godine dosegne 250 miliona, kao i da u Crnoj Gori bude više turskih malih i srednjih preduzeća, čemu može doprinijeti formiranje industrijskih zona, što je tema za razgovar sa predstavnicima države.

Ekonomski savjetnik u ambasadi Turkiye Erdal Karaomeroglu istakao je da je između dvije države uspostavljena potrebna infrastruktura za razvoj ekonomske saradnje, preko potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini, bezviznom režimu i socijalnom osiguranju.

On smatra da posebno treba iskoristiti mogućnosti koje daje nedavna revizija trgovinskog sporazuma i povećati robnu razmjenu prehrambenih proizvoda.

AA

Check Also

Burhan Genç: Turske investicije u Crnoj Gori neprekidno rastu posljednjih godina

Crna Gora možda ima manju veličinu tržišta, ali ima strateški položaj kao ulazna kapija ka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.