17.4.2024 23:54
Breaking News

POTPISAN MEMORANDUM O SARADNJI KOTORA I ANTALIJE

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, na poziv predsjednika WCO (World Citizens Organization) Dr. Kwaak YoungHoon i gradonačelnika Antalije Mendes Turela, učestvovao je u radu 13. “Foruma gradonačelnika puta svile”, koji se ove godine održao u turskom gradu Antaliji.
Prisutnima su se, uz brojne zvaničnike, obratili i učestvovali u radu, Dr Mehmet Nuri Ersoy, ministar kulture i turizma u Vladi Republike Turske, Fatma Sahin, gradonačelnica Gaziantepa i predsjednica Zajednice turskih opština, kao i gradonačelnik Antalije Mendes Turel.

Kotor je od 2012. godine i formalno član “Foruma gradonačelnika puta svile“ kada je u kineskom gradu Xi An-u ujedno potpisan i Protokol o pobratimstvu ova dva grada.
Osnovni cilj koji ovaj Forum od samog početka ističe, jeste povezivanje građana, lidera, država, kultura, ekonomija, obrazovnih sistema, stvaranje svijesti o različitostima koje nas ujedno povezuju i čine bliskim, a sve u cilju stvaranja boljeg i humanijeg svijeta.
Na panelu o značaju lokalnih i državnih vlasti i podizanju svijesti o službi u funkciji građana, predsjednik Jokić je u svom izlaganju posebno istakao potrebu da se uz 6 E (Economy, Education, Environment, Ethich, Engineering, Enjoyment) doda i empatija (Empathy), bez koje nijedna vlast ne može dobro upravljati, ne osluškujući potrebe građana.
Predsjednik Jokić je tokom dvodnevnog trajanja Foruma, imao brojne susrete sa zvaničnicima. Sa Fatmom Sahin, gradonačelnicom Gaziantepa, konkretizovani su dalji planovi na saradnji Kotora i Gaziantepa kroz aktivnu razmjenu iskustava u radu lokalne uprave i intenzivnu saradnju u oblasti kulture, zaštite, očuvanja kulturne baštine.
Sa Mendes Turelom, gradonačelnikom Antalije razmatrane su brojne oblasti u kojima bi naša dva grada ostvarila saradnju, dok se sa ostalim učesnicima razmjenjivalo iskustvo u oblasti upravljanja, očuvanja i razvoja.
Sa direktorom WCO, Dr YoungHoon je razgovarano o mogućnosti organizacije Foruma manjeg obima na kome bi se akcenat dao na većoj uključenosti zemalja Balkana, Jadranskog basena i evropskog dijela Mediterana uopšte.
Na ovogodišnjem Forumu, učešće je uzelo preko 70 gradonačelnika i predstavnika gradova iz 40 zemalja, kao i članova WCO-a, koji su jednoglasno usvojili Antalijski Akcioni Plan.
14. po redu “Forum gradonačelnika puta svile” biće održan sljedeće godine u glavnom gradu Pakistana, Islamabadu.

Tokom održavanja “Foruma gradonačelnika puta svile”, čiji je domaćin ove godine bio Grad Antalija, predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić i gradonačelnik Antalije Menderes Mehmet Tevfik Türel, potpisali su  Memorandum o prijateljskoj razmjeni i saradnji.

Grad Antalija, sa više od milion i po stanovnika i stalnom tendencijom rasta, predstavlja turistički centar kako Turske tako i cijelog Istočnog Mediterana. Kruzing turizam, obrazovanje, kultura, sport, zaštita životne sredine, samo su neke od oblasti u kojima je dogovorena saradnja.

Brojni festivali,  a posebno  Međunarodni klavirski festival, već godinama unazad okupljaju u Antaliji najbolje izvođače sa svih kontinenata,  te pružaju mogućnost da se ovim Memorandumom poveže i obogati  festivalska ponuda grada Kotora.

Čelni ljudi dva grada dogovorili su  susret u Kotoru tokom sljedeće godine kada se očekuje veliki broj zvanica povodom obilježavanja 40 godina od upisa Kotora na UNESCO-vu listu.

U međuvremenu, razmotrit će se konkretni projekti i pokrenuti realizacija istih.

 

www.kotor.me

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.