14.7.2024 2:51
Breaking News

Potpisan sporazum koji predviđa preseljenje UN-ovog ureda OCHA iz Ženeve u Istanbul

To je konkretan korak kojeg naša poduzetna i humanitarna vanjska politika čini u okviru realizacije cilja da Istanbul postane jedan od sjedišta UN-a, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Turske

Ankara

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske saopćilo je da je danas u New Yorku potpisan sporazum koji predviđa preseljenje Ureda Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) iz Ženeve u Istanbul, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o dokumentu koji se potpisuje o zemlji domaćinu budućih globalnih operacija Ureda OCHA u Istanbulu

“To je konkretan korak kojeg naša poduzetna i humanitarna vanjska politika čini u okviru realizacije cilja da Istanbul postane jedan od sjedišta UN-a“, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Turske.

U saopćenju se dalje navodi kako je OCHA jedan od glavnih međunarodnih partnera Turske u provedbi njene multilateralne vanjske politike, a posebno u kontekstu humanitarne krize u Siriji.

Odluku OCHA o premještanju u Istanbul Turska smatra potvrdom povjerenja koje međunarodna zajednica ima u tu zemlju i njenim vodećim mjestom kada je riječ o globalnim humanitarnim temama.

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.