20.7.2024 15:07
Breaking News

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev u posjeti Crnoj Gori

CETINJE – Investitori iz Azerbejdžana zainteresovani su za ulaganja u Crnu Goru. Ove dvije zemlje imaju izuzetno dobre odnose, a prostora za još bolju saradnju ima u oblastima energetike, bankarstva, putne infrastrukture, obrazovanja, kulture, turizma – ocijenili su predsjednici ovih država, Ilham Alijev i Filip Vujanović, u utorak nakon sastanka na Cetinju.

Alijev, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, poručio je da je naša država od obnove nezavisnosti postigla veoma mnogo na svim poljima, a posebno je naglasio da je jedan od uspjeha crnogorske politike brza integracija u evroatlantske strukture.

– U kratkom vremenu vaša država je postigla jako puno. Čak u vrijeme ekonomske krize vaša privreda je pokazala da je stabilna. U međunarodnom smilu, izuzetno ste poštovani i popularni – kazao je Alijev.

Prema njegovim riječima, odnosi Crne Gore i Azerbejdžana se “uspješno i brzo razvijaju”, čemu je, kako je kazao Alijev, značajno doprijela Vujanovićeva posjeta Azerbejdžanu prije dvije godine.

– Tokom ove dvije godine na ekonomskom polju postignut je veliki napredak u odnosima dvije zemlje, Azerbejdžanske investiture je inspirisala izuzetna ekonomska klima koja postoji u Crnoj Gori – kazao je Alijev, ističući zadovoljstvo što su, kako je rekao, “investicije Azerbejdžana već počele u Crnoj Gori u smislu stvaranja investicione strukture i infrastrukture za razvoj turističkih objekata”.

– Ovo je veliki, ali prvi korak ka ostvarenju zajedničkog cilja – rekao je Alijev.

Dvije zemlje uspješnu saradnju mogu ostvariti u oblasti bankarstva, za koje je Azerbejdžan, kako je kazao Alijev, izuzetno zainteresovan, kao I u sektoru energetike,

– Razgovarali smo o velikim energetskim projektima u smislu transporta i podenergenata koje Azerbejdžan obavlja u svijetu – kazao je Alijev.

Istakao je da je “puno sam čuo o Crnoj Gori kao o junačkoj i divnoj državi”.

Crnogorski predsjednik istakao je da je sa azerbejdžanskim kolegom konstatovao da su odnosi njihovih država “izvanredni” i da su prijateljstvo i bliskost Crne Gore i Azerbejdžana “primjer dvije države koje nijesu tako geografski blisko ali imaju sadržajne i intenzivne državne odnose”.

– Ti sjajni državni odnosi doveli su do značajne ekonomske saradnje, od kojih je najznačajnija investicija SOCAR u Kumboru, čime je vojna baza i kasarna dobila mogućnost da se pretvori u turistički atraktivni kompleks – kazao je Vujanović.

On je istakao da je sa kolegom iz Azerbejdžana razgovarao o daljim investicijama te zemlje u Crnu Goru “za koje postoji veliko interesovanje”, kao i prostoru saradnje u oblasti energetike, putne infrastrukture, lučkih usluga i turizma. Sagovornici su konstatovali važnu ulogu međudržavne komisije koja će identifikovati dalje oblike saradnje.

– Razgovarali smo o saradnji u oblasti kulture, nauke i obrazovanja konstatoivali da postoji širok prostor za saradnju u tim sektorima – rekao je Vujanović.

On je zahvalio Alijevu što je snažno podržao razvoj odnosa njegove zemlje sa Crnom Gorom, kao i ekonomsko interesovanje za našu državu.

– Ovako bogati državni odnosi i kvaltetna ekonomska saradnja direktno su najveća zasluga predsjednika Alijeva, na čemu mu posebno zahvaljujem – dodao je Vujanović.

Potpisano više sporazuma

Predsjednici Crne Gore i Azerbejdžana, Filip Vujanović i Ilham Alijev, potpisali su Deklaraciju o prijateljskim odnosima i partnerstvu.

Ministri dvije zemlje, Igor Lukšić i Elmar Mamadjarov potpisali su Memorandum o razumijevanju između Uprave za kadrove Crne Gore i Komisije za državnu službu pri administraciji Predsjednika Republike Azerbejdžan, kao i Sporazum između vlada Crne Gore i Azerbejdžana o međunarodnom kombinovanom prevozu. Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Azerbejdžan o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja u pogledu poreza na dohodak potpisali su ministar finansija Crne Gore Radoje Žugić i ministar za poreze Republike Azerbejdžan Fazil Mamadov.

Donacije

Predsjednik Filip Vujanović zahvalio je Azerbejdžanu na donacijama za izgradnju dječjeg vrtića i jaslica u Bijelom Polju, čija je ugovorena vrijednost radova 1.900.000 eura, kao i za rekonstrukciju parka preko puta Hotela „Crna Gora”.

Projektnim rješenjem dječjeg vrtića planiran je savremen i funkcionalan objekat, za cjelodnevni boravak 210-oro djece. Izgradnja objekta počela je u oktobru prošle, a biće završena u avgustu ove godine.

Izvor: Pobjeda

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.