17.4.2024 23:04
Breaking News

Predstavnici Crne Gore na godišnjem forumu o upravljanju internetom u Istanbulu

PODGORICA – Globalna promocija nacionalnog domena .me primjer je kako se virtuelni resursi u savremenim ekonomskim uslovima mogu iskoristiti na dobar način, nezavisno od stepena ekonomskog razvoja države, te da predstavljaju osnovu za snažniji sveukupni razvoj društva, kazao je potpredsjednik Vlade Vujica Lazović.

Vujica Lazovic intervju 0603 2014 Aleksandar Ljumovic010 300x168 Virtuelni resursi osnova za razvoj društvaOn učestvuje na devetom godišnjem svjetskom Forumu o upravljanju internetom – IGF (Internet Governance Forum), koji se od juče do 5. septembra održava u Istanbulu.
Svečanom otvaranju foruma prethodio je sastanak visokih zvaničnika država učesnica, koji je održan u ponedjeljak i na kojem su prisutni imali izlaganja na temu ,,Izgradnja kapaciteta za ekonomski razvoj“.
– Lazović je u izlaganju naglasio značaj projekta Wireless Montenegro, koji se odnosi na pokrivanje svih frekventnih lokacija besplatnim internetom i koji predstavlja sigurnu platformu za brži ekonomski rast i razvoj Crne Gore – saopšteno je iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije.
Lazović se juče sastao sa ministrom saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija u Vladi Turske Lutfijem Elvanom, sa kojim je razgovarao o dosadašnjim zajedničkim aktivnostima u oblasti ICT-a.
– Sastanak je bio prilika i za razmatranje modaliteta nastavka saradnje i prenosa iskustva naročito u oblasti cyber securitya i e-Government-a, oblasti u kojima Turska ostvaruje prepoznatljive rezultate. Prenijeta je spremnost za realizaciju konkretnih aktivnosti na ovom planu, te eventualno potpisivanje sporazuma o saradnji – kaže se u saopštenju.
Sagovornici su izrazili zadovoljstvo sve snažnijim prisustvom investicija Turske u Crnoj Gori i razmotrili mogućnosti saradnje u oblasti različitih razvojnih infrastrukturnih projekata.
Lazović je pozvao Elvana da posjeti Crnu Goru, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.
Lazović je imao susret i sa rukovodiocima holdinga Ilbak, koji su pokazali interesovanje za investiranje u oblasti rudarstva i energetike.
Iz Ministarstva su ukazali da je cilj IGF foruma povezivanje kontinenata radi zajedničkog upravljanja internetom, okupljanje različitih interesnih grupa i razmatranje pitanja javne politike i budućnosti interneta. Forum je okupio više od 3.000 učesnika.

http://www.pobjeda.me

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.