16.7.2024 4:40
Breaking News

Pušten gasovod Tanap-Crna Gora korak bliže gasifikaciji

Transanadolijski gasovod TANAP, koji će dopremati prirodni gas iz Azerbejdžana preko Gruzije i Turske do Evrope, pušten je u rad juče, a gasovod su svečano otvorili predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan i predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

Puštanju u rad gasovoda prisustvovala je i ministarka ekonomije Dragica Sekulić i državni sekretar Nikola Vujović.

Gasovod TANAP, vrijedan 7,2 milijardi eura i dugačak 1,850 kilometara, dio je Južnog gasnog koridora i povezuje Kaspijski basen sa jugoistočnom Evropom. To je projekat koji će transportovati gas od azerbejdžanskog nalazišta Šah Deniz 2 na Kaspijskom moru kroz Tursku do Evrope, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

“Sa ovim projektom, gas iz Azerbejdžana će prvi put biti isporučen Evropi. TANAP je važan ne samo zbog očuvanja energetske bezbjednosti, već i zbog poboljšanja životnog standarda u zemljama kroz koje prolazi”, kazao je turski predsjednik Erdogan, prenose agencije.

Početak rada TANAP gasovoda za Crnu Goru znači korak bliže u pravcu gasifikacije države i mogućnosti približavanja značajnom tržištu gasa, imajući u vidu činjenicu da je planirano da jedan krak gasovoda prođe i kroz Crnu Goru.

Budući dio TANAP gasovoda-Trans jadranski gasovod (TAP), koji bi transportovao gas iz Turske preko Grčke i Albanije u Italiju, jednim svojim krakom-Jonsko-jadranski gasovod IAP u dužini od 511 km proći će kroz Albaniju, Hrvatsku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, čime
će biti omogućena gasifikacija ovog regiona i otvorena mogućnost za plasman sopstvenog gasa.

U prethodnom periodu, Ministarstvo ekonomije je intenziviralo komunikaciju sa Ministarstvom za infrastrukturu i energetiku Republike Albanije u cilju zajedničkog pristupa implementaciji IAP-a. Pripremljena je zajednička aplikacija za izradu Glavnog projekta IAP-a za Crnu Goru i Albaniju, za koji je i odobren grant u okviru XV poziva WBIF-a za izradu idejnog projekta u iznosu od 2,5 miliona eura.

Takođe, nakon Ministarskog sastanka održanog u Bakuu početkom ove godine, potpisano je Pismo namjere o osnivanju projektne kompanije Jonsko-jadranskog gasovoda, što će biti sljedeći korak u čitavom procesu.

Zvaničnici Evopske komisije pozdravilu su otvaranje TANAP gasovoda i ocijenili da je TANAP strateški važan za EU i da predstavlja ključnu kariku u poboljšanju energetske bezbjednosti.

 

Portalanalitika.me

Foto: https://akipress.com/news:607662/

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.