14.6.2024 0:44
Breaking News

Radnici na plaćenom odsustvu: Toščelik još traži kupca za nikšićku željezaru

Proizvodnja u nikšićkoj željezari Tosčelik, koja je obustavljena u martu prošle godine, neće biti pokrenuta do daljnjeg, informacija je koju fabrički Sindikat posljednjih mjeseci dobija iz uprave ali i iz Ministarstva ekonomskog razvoja, piše Dan.

Turska firma Tosčelik, koja je dio Tosjali grupe, još pregovara sa navodnim investitorima koji su zainteresovani da kupe nikšićku fabriku.

Predsjednik Sindikata Tosčelika, Željko Rabrenović, kazao je u utorak da je Sindikat u više navrata tražio odgovor od poslodavca do kada će trenutno stanje trajati, ali je odgovor onaj stari – pregovori su u toku, a dok se oni ne završe ostaje plaćeno odsustvo od 90 odsto za zaposlene.

“Jedina novina je da će se zarade zaposlenih obračunavati po programu Vlade Evropa sad i do kraja mjeseca će biti pozvani na potpis novih ugovora”, saopštio je Rabrenović.

On je kazao da je nakon skoro godinu od prekida proizvodnje suvišno i govoriti o zabrinutosti i nesigurnosti oko 270 radnika željezare, dok država, odnosno njeno resorno ministarstvo ne odgovara na uporne pozive i poruke Sindikata.

“Vjerujem da su previše zauzeti poslom i pretrpanim rasporedom, ali vjerujem da oni i nemaju nekih novih saznanja. Tako dok traje ova agonija, mi radnici smo kao onaj hodač po žici iznad bezdana, dok nam na krajevima štapa balansiraju s jedne strane turski vlasnik, a sa druge država. A ispred nas se putu ne vidi kraja. Izgleda da se ponovo preko noći zaboravilo na radnike Željezare, KAP-a, Metalca, rudare i sve druge, dok je ponovo počelo prebrojavanje na patriote i izdajnike”, rekao je Rabrenović.

Prema njegovim riječima, dok je privreda na izdisaju, umjesto da se spasi što se spasiti može, naša ekonomija se zasniva na suncu i snijegu i valjda nema mjesta panici dok god na tržištu ima dovoljno banana.

Iz Tosčelika obustavu rada pravdali su nelojalnom konkurencijom na tržištu, padom prodaje zbog epidemije virusa korona, najavljujući svakog mjeseca mogućnost početka proizvodnje što se do danas nije dogodilo. Prošle godine su od Vlade tražili višemilionsku pomoć za obnavljanje rada u Željezari, a kada nijesu dobili konkretan odgovor navodno su se okrenuli prodaji fabrike.

Imovinu željezare turski investitori kupili su iz stečaja 2012. godine, za 15,1 milion eura uz obećanje da će za tri godine uložiti 35 miliona eura i uposliti do 550 radnika.

investitor.me

Check Also

Burhan Genç: Turske investicije u Crnoj Gori neprekidno rastu posljednjih godina

Crna Gora možda ima manju veličinu tržišta, ali ima strateški položaj kao ulazna kapija ka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.