14.4.2024 9:41
Breaking News

Rast vrijednosti indeksa na berzi u Istanbulu

Na jutrošnjem otvaranju berze, vrijednost indeksa BIST 100 porasla je za 0,53 posto i iznosi rekordnih 121.341,20 poena.

ISTANBUL (AA) – Istanbulska berza i u ovu sedmicu je ušla s nastavljenim trendom rasta vrijednosti indeksa BIST 100 koji je dostigao rekordnu vrijednost od 121.341,20, javlja Anadolu Agency (AA).

Na jutrošnjem otvaranju berze, vrijednost indeksa porasla je za 639,28 poena, odnosno 0,53 posto.

Najveći rast poslovanja za 1,51 posto ostvaren je u sektoru transporta, a nastavljen je i stabilni rast od 0,79 u bankarskom sektoru. Samo jedan sektor zabilježio je pad vrijednosti indeksa na istanbulskoj berzi, a riječ je o dionicama u sektoru osiguranja.

Povećanje interesa za trgovinu u turskoj valuti i posebno izraženo trgovanje dionicama na bankarskom tržištu neki su od glavnih faktora dostizanja rekordne vrijednosti indeksa BIST 100.

Analitičari pojašnjavaju da je trgovanje na Istanbulskoj berzi potpomognuto nizom faktora, među kojima su zadržavanje vrijednosti dolara ispod 3,75 u odnosu na liru i pozitivni trendovi na evropskim berzama.

Ukazujući da je prošle sedmice došlo do naglog porasta vrijednosti indeksa Istanbulske berze i da je taj trend i danas nastavljen, analitičari najavljuju nove rekordne vrijednosti na berzi u Istanbulu.

 

http://aa.com.tr

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.