24.9.2023 11:54
Breaking News

Rast vrijednosti turske lire nakon izbora

Vrijednost turske lire naglo je porasla u odnosu na američki dolar nakon jučerašnje pobjede Stranke pravde i razvoja (AK Parti) na parlamentarnim izborima u Turskoj.

 Tržište dionicama i devizama pozitivno je reagovalo na informaciju da će AK Partija biti u stanju da samostalno formira novu Vladu Turske.

 Turska lira je na tržištu u u petak vrijedila 2.88 u odnosu na dolar, da bi već u ponedjeljak ujutro njena vrijednost skočila na 2.83. Politička nesigurnost u zemlji izazvala je pad lire na vrijednost oko 3 za dolar, pred parlamentarsne izbore.

 Predizborne ankete dovele su do predviđanja kako AK Partija neće biti u mogućnosti da samostalno formira Vladu, kao što se desilo nakon izbora održanih u junu ove godine. Pregovori sa eventualnim koalicionim partnerima nisu bili uspješni, pa je predsjednik Recep Tayyip Erdogan sazvao prijevremene izbore.

 Prema preliminarnim rezultatima, nakon prebrojavanja svih glasova, AK Partija je ostvarila ubjedljivu pobjedu osvojivši 49,48 posto glasova, odnosno 317 zastupničkih mjesta u parlamentu koji ima 550 mjesta.

 TRT Bosanski

(AA)

Check Also

Novosti iz Acibadema

forMRIdian donosi jasne prednosti svim pacijentima oboljelim od raka prostate Acıbadem, predstavlja vodeću zdravstvenu grupaciju …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.