18.7.2024 4:30
Breaking News

Razvojni projekti Turske i projekti u svijetu koje Turska realizuje

Turska je investirala oko 19 miliona dolara u projekte koje je provodila Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA), izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.
Na ceremoniji otvaranja TIKA programa “Isti potpis, na različitim geografskim područjima” Erdogan je kazao da su projekti završeni u šest različitih zemalja.
Otvaranje fabrike hljeba u Kirgistanu, izgradnja memorijala turskim šehidima u Mijanmaru, izgradnja bolnice Recep Tayyip Erdogan u Pakistanu, izgradnja autoceste Tonyukuk u Mongoliji, izgradnja džamije Mehmet Akif Ersoy na Kosovu i obnova škole za djevojčice u palestinskom Neblusu – projekti su predstavljeni ceremonijom u kojoj su putem video linka učestvovali predsjednici i ministri zemalja u kojima su projekti provedeni.
“U posljednjih 12 godina, Turska je pomogla 140 zemalja, u oblastima koja sežu od obrazovanja do zdravstva,” kazao je Erdogan i dodao da će Turska nastaviti sa sličnim projektima.
Samo u 2014. godini, Turska je pružila humanitarnu pomoć u vrijednosti od 4,5 milijarde doalra.
“Turska je do danas potrošila 5,6 milijardi dolara na brigu o sirijskim izbjeglicama,” kazao je Erdogan.
Kriza u Siriji je izazvala najveću globalnu izbjegličku krizu u posljednjih nekoliko desetljeća, što je stvorilo pritisak na zapadnjačke zemlje da otvore svoje granice i pomogne izbjeglicama.
Ured visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbjeglice je registrovao 2,2 miliona izbjeglica u Egiptu, Iraku, Jordanu i Libanu, tok je samo u Turskoj zbrinuto 1,7 miliona sirijskih izbjeglica.
“Kapaciteti naše zemlje su uveliko dostatni da ispune potrebe naše braće. Radimo na tome da Tursku pretvorimo u zemlju koja će prihvatiti njenu braću, a neće im zatvarati svoja vrata,” kazao je Erdogan.
 Projekti:
> Fabrika hljeba u Biškeku… izgrađena je na tri hiljade kvadratnih metara, proizvodnog kapaciteta 30 hiljada hjlebova na da.
> Memorijal turskim šehidima u Mijanmaru… za 222 poginula vojnika i civilna slubenika, koji su živote izgubili tokom Prvog svjetskog rata.
> Bolnica “Recep Tayyip Erdogan” u Pakistanu… sa kapacitetom od 90 kreveta; moderna zdravstvena ustanova sa 32 ljekara i 78 medicinskih sestara, dvije operacione sale, mrtvačnicom i vešerajem.
> Jedanaest kilometara autoceste Tonyukuk u Mongoliji… izgrađeno je kako bi se pristupili Orkhon spisima, prvim poznatim turkijskim tekstovima u historiji.
> Džamija Mehmet Akif Ersoy na Kosovu… džamija posvećena turskom pjesniku, izgrađena 1861. godine, srušena i spaljena tokom rata 1999. godine. TIKA je 2014. godine počela sa njenom obnovom.
> Škola “Rešadijje” u Neblusu… odgojno-obrazovna ustanova za djevojčice, osnovana 1911. godine. TIKA je sa njenom obnovom počela 2014. godine. Škola se nalazi na površini od 3200 metara kvadratnih, sa 12 učionica, igralištem, dvije kompjuterske sale i kuhinjom. U školu je upisano 311 učenica, koje podučava 21 učitelj i učiteljica.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je  izjavio da je u Turskoj tokom prethodnih 12 godina otvoreno na desetine novih univerziteta i izgrađeno nekoliko hiljada kilometara puta.

“Rekao sam vam ranije da će Turska otvarati nove univerzitete. Postoji li u Turskoj grad bez univerziteta? Ne postoji. Kada smo mi došli na vlast, u zemlji je bilo 76 univerziteta, a sada imamo 181 univerzitet”, rekao je Erdogan.

Obraćajući se prisutnima na trgu Istasyon u Diyarbakiru, Erdogan je kazao da niko ne može zaustaviti napredak koji posljednjih desetak godina postiže, kako je kazao, “Nova Turska”.

“Radi se o velikoj promjeni mentaliteta. Nije moguće da neko može zaustaviti napredak koji je ova zemlja postigla. To nećemo dozvoliti mi i naš narod”, istakao je turski predsjednik.

Podsjetio je da je Turska došla u situacija kada Međunarodni monetarni fond (MMF) od nje traži zaduženje, nakon što je Ankara isplatila sav dug ovoj organizaciji.

“Kada smo mi došli, nacionalni dohodak Turske je iznosio 230 milijardi dolara, a sada je 800 milijardi, platili smo dug MMF-u od 23,5 milijardi dolara, a sada MMF traži od nas novac. Izvoz je iznosio 36 milijardi dolara, a sada je povećan na 158 milijardi. Za 12 godina je izgrađeno 17.100 kilometara puta”, naglasio je Erdogan.

 

TRT BOSANSKI

(AA)

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.