25.7.2024 2:28
Breaking News

Realizovano 48 projekata: Snažna podrška Turske našem zdravstvenom sistemu

Kvalitet odnosa Crne Gore i Turske ogleda se, između ostalog, u snažnoj podršci koju Turska pruža našem zdravstvenom sistemu, zaključeno je na sastanku ministra zdravlja Kenana Hrapovića, ambasadorke Turske u Crnoj Gori Songul Ozan i koordinatora turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA u Crnoj Gori Envera Resulogularija.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, sporazum o saradnji između vlada Crne Gore i Turske u oblasti zdravstva i medicinskih nauka, potpisan je u decembru 2014. godine, a od tada je, prema riječima ambasadorke Songul, realizovano 48 projekata između dvije države.

“U okviru projekta Kontiunirane medicinske edukacije, koji sprovodi Ministarstvo zdravlja, značajno mjesto zauzima usavršavanje crnogorskih ljekara na prestižnim klinikama u Turskoj”, istakao je Hrapović.

Nakon što je prošle godine grupa ljekara boravila u najstarijoj turskoj bolnici „Numune“ u Ankari, plan je da u narednom periodu još 120 crnogorskih ljekara stekne nove vještine i znanja i razmijeni iskustva sa turskim kolegama.

“TIKA je u crnogorski zdravstveni sistem u protekloj deceniji uložila više od dva miliona eura, od čega se najveći dio odnosi upravo na donacije u opremi i infrastrukturi zdravstvenom sistemu”, navodi se u saopštenju, te dodaje da je najvrjednija od njih rekonstrukcija Urgentnog centra KCCG, za koju je izdvojeno 700.000 eura, a tu je i nedavna donacija 12 EKG aparata.

TIKA će, naglasio je Resulogulari, nastaviti da razvija svoje projekte na polju zdravstva.

Sastanku u Ministarstvu zdravlja prisustovala je i Generalna direktorica za međunarodnu saradnju i harmonizaciju propisa, Slađana Pavlović i savjetnica za trgovinske odnose u ambasadi, Fatma Derya Koc.

 

https://www.cdm.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.