18.7.2024 2:57
Breaking News

Republika Turska je dokazani prijatelj Crne Gore

Drugi dan zvanične posjete predsjednika Skupštine Crne Gore Ivan Brajovića Republici Turskoj nastavljen je ceromonijom polaganja vijenca na Ataturkovom mauzoleju i susretom sa predsjednikom Velike narodne skupštine Mustafom Šentopom.

Kao su naveli iz Skupštine CG, na sastanku dva predsjednika konstatovano je da je značajno unaprijeđena saradnja parlamenata tokom ovog mandata što je dalo dodatni impuls razvoju odličnih odnosa dvije prijateljske zemlje.

8

“Tokom ovog mandata parlamentarna diplomatija je podignuta na viši nivo i stavljena u svrhu dodatnog unaprjeđenja odnosa u svim oblastima saradnje između dvije države. Tome je doprinijela i pojačana aktivnost grupa prijateljstva, radnih tijela, kao i svih poslanika oba parlamenta. Upravo se kroz saradnju zakonodavnih vlasti stvara odlična platforma za konkretizaciju odnosa dvije zemlje u oblastima od zajedničkog interesa, a naročito na polju ekonomije. Republika Turska je dokazani prijatelj Crne Gore i želimo da se naše partnerstvo u narednom periodu dodatno osnažuje za dobrobit građana obije zemlje”, istakao je Brajović.

Šentop je naglasio da su u prethodnom periodu bilateralni odnosi dvije zemlje značajno unaprijeđeni. Izrazio je važnost članstva Crne Gore u NATO i dostignutih rezultata u težnji da postane dio zajednice evropskih naroda.

“Zajedno sa političkim jačaju i naši ekonomski odnosi. Bilježite zavidan ekonomski rast i u tom smislu nastavićemo da podstičemo našu poslovnu zajednicu da što više investira u Crnu Goru”, nagasio je predsjednik turske Skupštine.

foto66666

Dodao je da je način na koji u Crnoj Gori skladno žive različiti narodi primjer kako za region Balkana, tako i za cijelu Evropu.

Dva predsjednika su dogovorili ponovni susret u aprilu povodom obilježavanja stogodišnjice parlamentarizma u Turskoj, što će biti prilika da se sadržajni razgovori nastave u svrhu dalje konkretizacije saradnje između dva parlamenta.

Brajović je bio jedan od počasnih gostiju na ceremoniji svečanog otvaranja nove Nacionalne biblioteke u sklopu predsjedničkog kompleksa, na kojoj je govorio predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan. Ceremoniji su, pored turskog državnog vrha, prisustvovali predstavnici društvenog i kulturnog života, kao i članovi diplomatskog kora akreditovani u Ankari.

Delegaciju Crne Gore čine potpredsjednik Skupštine Crne Gore i predsjednik grupe prijateljstva sa Velikom narodnom skupštinom Turske Genci Nimanbegu i poslanici Branka Tanasijević i Suad Numanović.

Brajović će nastaviti posjetu Republici Turskoj susretom sa predstavnicima udruženja iseljenika u Istanbulu.

kodex.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.