01.3.2024 18:07

Simpozijumu pod naslovom Istraživanja ostataka groba Sulejmana Veličanstvenog prisustvuju i akademici iz Crne Gore

Pod pokroviteljstvom Turske Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA u okviru istraživanja projekta Ostaci groba Sulejmana Veličanstvenog u Istanbulu će biti održan panel pod naslovom „Naučna istraživanja ostataka groba Sulejmana Veličanstvenog u mađarskom gradu Zigetvar“. Na panelu će prisustvovati i potpredsjednik Vlade Republike Turske Yalcin Akdogan, govoriće poznati akademici prof.dr Ilber Ortayli, prof.dr Erhan Afyoncu a takođe panelu će prisustvovati i akademici predstavnici iz Crne Gore prof.dr Šerbo Rastoder i prof.dr Redžep Škrijelj.

Turska Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA u okviru projekta „Istraživanje ostataka groba Sulejmana Velićanstvenog“ organizuje panel gdje će podijeliti sva dosadašnja istraživanja i pronađene ostatke sa istoričarima i akademicima koji dobro poznaju doba Osmanskog carstva. Na panelu će prisustvovati i potpredsednik Vlade Republike Turske Yalcin Akdogan, moderator panela će biti Ahmet Yesiltepe a na panelu će takođe govoriti i prof.dr Ilber Ortayli, prf.dr Erhan Afyoncu, prof.dr Feridun Emecen, prof.dr Janos Hovari, prof.dr Nurhan Atasoy i prof.dr Pal Fodor.

Na panelu koji će se održati u mjestu Sepetciler Kasri u Istanbulu će prisustvovati preko 100 istoričara i akademika iz 11 država Balkana, Turske i južne Evrope među kojima iz Crne Gore prisustvuju prof.dr Šerbo Rastoder i prof.dr Redžep Škrijelj. Tokom panela je planirano da se podjele sve dosadašnje informacije istražene i pronađene u prethodnom periodu kao i takođe plan i program narednih koraka vezano za nastavak istraživanja ostataka groba Sulejmana Zakonodavca Veličanstvenog u mjestu Zigetvar u Mađarskoj.

Check Also

Turska lansirala svog prvog astronauta u svemir

Turkiye ulazi u historiju svemira lansiranjem svog prvog astronauta Turski poduhvat u kozmičko istraživanje s …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.