03.3.2024 19:40

Snijeg zabijelio Sultanahmet, biser grada na Bosforu

Bajkoviti su prizori iz zraka na kojima Sultanahmet odaje svu svoju veličanstvenost i bogatstvo drevnim historijskim građevinama između kojih je smješten veliki dio istanbulske ljepote

ISTANBUL (AA) – Snijeg je zabijelio Sultanahmet, atraktivnu istanbulsku četvrt i jedan od najstarijih dijelova grada na Bosforu, piše Anadolu Agency (AA).

Bajkoviti su prizori iz zraka na kojima Sultanahmet, na obali mora, odaje svu svoju veličanstvenost i bogatstvo drevnim historijskim građevinama između kojih je smješten veliki dio istanbulske ljepote.
Snijeg je prekrio kupolu Aja Sofije sagrađene u 6. vijeku, nekad vizantijske crkve, potom džamije, a danas muzeja u koji hrle turisti iz cijelog svijeta.

Nekoliko desetina metara dalje, od snijega je bijela i kupola veličanstvene džamije Sultanahmet sa svojih šest minareta, čuvena po svojoj veličini i ljepoti.

I na fotografijama napravljenim dronom vidljivo je kako grad na Bosforu uvijek vrvi, iz časa u čas brodovi dolaze i prolaze, ulični prodavači prodaju svoje slastice i pića, grupe turista šetaju, a grad živi užurbano kao i ljeti.

AA

Foto AA

Check Also

Turska lansirala svog prvog astronauta u svemir

Turkiye ulazi u historiju svemira lansiranjem svog prvog astronauta Turski poduhvat u kozmičko istraživanje s …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.