25.7.2024 2:33
Breaking News

Sojlu: Abazovićev dolazak u Ankaru simbol pune saradnje Turske i Crne Gore

Crna Gora može da računa na punu podršku u svim policijskim aktivnostima, kao i u sektoru za vanredne situacije, kazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović na sastanku sa Sulejmanom Sojluem, ministrom unutrašnjih poslova Turske, na čiji poziv boravi u trodnevnoj radnoj posjeti toj zemlji.

Sinoć je ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova Abazovića dočekao Sojlu, uz svečani policijski vod. Nakon tête-à-tête razgovora  Abazovića i Sojlua, upriličen je oficijelni sastanak dviju delgacija.

Abazović je istakao da Crna Gora i Turska imaju dobre, prijateljske i sadržajne odnose u gotovo svim oblastima, konstatujući da ih karakteriše snažna ekonomska saradnja, kontinuirano povećanje robne razmjene i stranih direktnih investicija, kao i kvalitetna ugovorna baza koja predstavlja dobru osnovu za realizaciju budućih projekata od obostranog interesa.

Sulejman Sojlu naglasio je da posjeta Abazovića Ankari predstavlja simbol pune saradnje dvije države. On je istakao da Crna Gora ima posebno mjesto na Balkanu i da treba da bude nosilac stabilnosti cijelog Zapadnog Balkana.

Na sastanku sa Sojluem, iskazana je spremnost za pomoć crnogorskoj policiji u obuci i opremi za policijske službenike. Turska strana je saopštila da pripremaju specijalizovano vozilo za kontrolu javnih skupova, sa kompletnom opremom, koje će u narednom periodu donirati crnogorskoj policiji.

Abazović i Sojlu konstatovali su da dvije države imaju veoma dobru saradnju u oblasti policijskih poslova i prevencije vanredednih situacija. Njih dvojica su razmijenili mišljenja i o ilegalnim migracijama i borbi protiv terorizma.

Nakon zvaničnog sastanka,Sojlu organizovao je zvaničnu večeru za predstavnike crnogorske delegacije na čelu sa Abazovićem.

Tursku delegaciju, predvođenu ministrom Sojluem, činili su Mehmet Ersoj, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, general Arif Cetin, generalni komandant Žandarmerije, Mehmet Aktaš, generalni direktor Nacionalne policije, Junus Sezer, šef Načelništva za upravljanje vanrednin situacijama, Savas Unlu, generalni direktor za upravljanje migracijama, Ozkan Demirel, pomoćnik direktora za evropske poslove i međunarodne odnose, Ibrahim Bozbej, savjetnik ministra i Halil Cejhun, EU ekspert.

Crnogorsku delegaciju, predvođenu Abazovićem, činili su ambasador Periša Kastratović, savjetnik Dragan Krivokapić, III sekretar Milica Lakić, te savjetnici potpredsjednika Filip Adžić, Miodrag Laković, Ana Rašović i saradnica u Kabinetu potpredsjednika Ivona Jovanović.

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.