16.7.2024 5:20
Breaking News

Sto godina od pobjede na Čanakkaleu

Na turskom poluostrvu Galipolje su 1915. godine ujedinjene britanske i francuske snage započele bitku u namjeri da zauzmu Istanbul i tako uspostave kontrolu nad strateški bitnim moreuzima Bosforom i Dardanelima. U toku jedne godine su na poluostrvu stacionirali više od 500.000 vojnika.

Njihov pokušaj je bio neuspješan, a cijena pobjede Osmanlija bila je, kako se procjenjuje, više od 210.000 poginulih i 262.000  ranjenih turskih vojnika.

Prema turskim izvorima broj dobrovoljaca iz Sandžaka i Bosne i Hercegovine koji su došli na ratište Čanakkale i ostali da se bore, iznosio je oko 15.700 ljudi. Svi oni bili su mlađi od dvadeset četiri godine. Oni koji su preživjeli prešli su u Anadoliju i nastanili se u raznim dijelovima Turske.

Pomorska bitka kod Čanakkale (Bitka na Galipolju) vođena je između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine, a kopnena bitka na Galipolju je trajala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine.

Prekretnica pomorske bitke odigrala se 18. marta 1915. godine. Tog dana su počeli napadi sa šest britanskih i četiri francuska ratna broda, usmjerenih ka Moreuzu. Nekoliko turskih tvrđava, na ulazu u Moreuz, pretrpjele su teško bombardovanje, a neke su i uništene. Međutim, pod vodom je ostala cijela mreža podvodnih mina, koje su potopile britanske brodove HMS Irresistible, HMS Ocean i francuski ratni brod Bouvet.

Preostali brodovi su se povukli, a time je ostvarena i jedna od ključnih pobjeda za sudbinu Turaka. Pobjeda je naciji koja je stagnirala još od 18. stoljeća iznenada pojačala moral, pa se uspjeh nastavio i na kopnu, gdje su se britanske i francuske snage susrele s beskompromisnom turskom odbranom.

Bitka za Dardanele je bila temelj borbe za nezavisnost i osnivanje Republike Turske, osam godina poslije, pod vodstvom Mustafe Kemala Ataturka, koji je najprije bio poznat kao istaknuti komandant sa Čanakkale (Galipolja).

Svake godine, 18. mart se obilježava kao Dan šehida i datum veoma emotivan za sve Turke, koji se sjećaju boraca poginulih kod Čananakkale.

Ovaj 18. mart označava 100.godina od bitke za domovinu.

U turskim izvorima ova se bitka zove Çanakkale Savaşları, “Borbe na Čanakkaleu” (prema gradu Čanakkale na južnoj azijskoj strani Dardanela), dok se ta bitka u američkim izvorima zove Dardanelles Campaign, “Dardanelski pohod.” U Francuskoj, Australiji i na Novom Zelandu, bitka se zove Gallipoli.

Provincija Čanakkale leži na dva kontinenta, Evropa i Azija, a grad Čanakkale je najbliži veći grad u okolini stare Troje.

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.