18.4.2024 0:15
Breaking News

Sultan Ahmet ili Plava džamija u Istanbulu

Jedna od najpoznatijih i najljepših džamija u cijeloj Turskoj je Sultan Ahmet ili Plava džamija. Sagrađena je u 17. vijeku u doba vladavine sultana Ahmeta, kao islamski odgovor na predivnu Aja Sofiju. Iako mnogo mlađa, Plava džamija postala je, a i danas je, središte vjerskog života. Jedno je od najvećih remek-djela islamske arhitekture i jedan od najznačajnijih džamija na svijetu. Plave zidne pločice iz Iznika (antička i grčka Nikeja) dominirale su u unutrašnjosti, po čemu je i dobila ime. S obzirom da te pločice nisu bile zamišljene kao originalni ukras džamije, uglavnom su uklonjene tako da unutrašnjost više nije toliko plava. Specifično je da je ovo jedina džamija u Turskoj sa 6 minareta.

Unutrašnjost je bogato ukrašena, zidove su stihovima iz Kurana ukrasili najbolji kaligrafi 17. vijeka, a pod je prekriven tepisima koje daruju vjernici. Više od 200 obojenih prozora propuštaju svjetlo pružajući veličanstven ugođaj. Najvažniji element unutrašnjosti je mihrab (niša u zidu koja je usmjerena u pravcu kible u Meki kojoj su vjernici okrenuti za vrijeme molitve) koji je napravljen od najkvalitetnijeg mramora, a takođe sadrži i komad svetog crnog kamena iz džamije u Meki.

Brojni Istanbulci i turisti okupljaju se ljeti u parku nasuprot džamije u doba zalaska sunca kako bi čuli mujezina što poziva na večernju molitvu i kako bi uživali u pogledu na džamiju obasjanu svjetlima raznobojnih reflektora.

Naredna priča će biti o predivnoj Aja Sofiji.

 

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.