16.7.2024 4:49
Breaking News

Svjetska liga odbojke u Podgorici: Crna Gora i Turska odmjeriće snage u Morači

Posljednjeg dana oktobra prošle godine, sa Kongresa Svjetske odbojkaške federacije u italijanskom Kaljariju stigla je istorijska vijest za crnogorsku odbojku o učešću u Svjetskoj ligi.

Skoro osam i po mjeseci kasnije, kucnuo je čas i za debi na terenu – izabranici Slobodana Boškana će naredna tri dana u “Morači” odigrati svoje prve mečeve u najkomercijalnijem svjetskom takmičenju, svakako najznačajnijem kada je naša odbojka u pitanju.

“Osvajanjem Evropske lige Crna Gora je napravila veliki odbojkaški iskorak. Samo učešće u Svjetskoj ligi je izuzetno značajno za nas protiv ekipa kakve su Turska, Portoriko i Tunis. Svi ti protivnici posjeduju određene kvalitete, Turska su odbojkaška sila u klupskom takmičenju, u reprezentativnom takođe, pošto imaju veliki broj igrača koji su nosioci igre u svojim klubovima u prvenstvu. Portoriko i Tunis su učesnici posljednjeg Svjetskog prvenstva u Poljskoj, igrali su Svjetsku ligu, na svojim kontinentalnim takmičenjima igraju u samim završnicama. Veliki je izazov igrati protiv takvih ekipa”, ističe Boškan.

Od svoje ekipe očekuje da pokaže kvalitet.

“Vjerujem da ga imamo i da možemo da igramo ravnopravno sa svima u grupi. Jedna od naših prednosti je što smo domaćini prvog turnira i vjerujem da ćemo imati podršku publike koja će doći da nas podrži. Uvjeren sam da će to biti sjajni mečevi, a očekujem da mi odigramo kvalitetno”, dodaje Boškan.

Prvi rival Crne Gore je prvak Afrike, Tunis, u kojem stručni štab ima snimke sa nedavnih prijateljskih mečeva protiv Belgije, kao i sa prošlogodišnjeg SP u Poljskoj, gdje su Tunižani bili posljednji, bez pobjede.

“Tunis je individualno i tehnički potkovana ekipa, znaju da igraju odbojku. Mislim da su dosta orjentisani ka servisu i napadu, tu imaju dosta kvaliteta. U nekim momentima me podsjećaju na francusku školu odbojke, u smislu igre u odbrani. Dosta se dobro kreću, brzi su, dobro kontrolišu loptu, i mislim da će dosta važna stvar na utakmici biti servis, bilo naš ili njihov”, kaže naš selektor.

Tunis drugi put učestvuje u Svjetskoj ligi, u kojoj su, kako kaže selektor Tunižana Feti Mkaour, prošle godine mnogo naučili u konkurenciji Meksika, Turske i Kube.

“Svjetska liga je veoma dobra prilika za nas da igramo takmičenje na vrlo visokom nivou. Ponovo smo u jakoj grupi, nadam se da možemo do finala, iako će biti teško, ali ne nemoguće. Naš glavni cilj je da učimo i napredujemo kao tim”, rekao je Mkaour.

Turnir otvaraju Turska i Portoriko

Prvi meč na turniru u Podgorici igraće Turska i Portoriko.

Selektor Turske, Italijan Emanuele Zanini, kazao je da za razliku od prethodnih godina nema velike razlike u kvalitetu između timova iz Evrope i ostatka svijeta.

“Svi igraju dobru odbojka. Turska pokušava da napreduje na rang listi i zato je važno da učestvuje na međunarodnim takmičenjima. Turska želi da napreduje, želi da bude kao na klupskom nivou i zato je cilj plasman na finalni turnir u Slovačkoj”, rekao je Zanini.

Kapiten Portorika Hektor Soto kazao je da je cilj njegove selekcije da napreduje i uči, navodeći da su u Podgoricu doputuvali sa ekipom koja je spoj mladosti i skustva.

“Želimo da napredujemo. Grupa je jaka i to je šansa za mlade igrače da napreduju. Borićemo se i pokušaćemo da igramo odbojku na najvišem nivou”,rekao je Soto.

Selektor Havijer Gašpar smatra da je za Portriko privilegija što je učesnik turnira.

“Želimo da igramo na najvišem nivou i ukoliko to uspijjemo vjerujem da ćemo biti uspješni na turniru”, rekao je Gašpar.

Nakon dva turnira grupe F (drugi turnir je u Turskoj), prvoplasirana selekcija izboriće plasman na fajnl-for u Slovačkoj. Posljednjeplasirana reprezentacija ispada iz Svjetske lige.

Raspored

Danas
Portoriko – Turska (17.00)
Crna Gora – Tunis (20.00)

Sjutra
Turska – Tunis (17.00)
Crna Gora – Portoriko (20.00)

Nedjelja
Tunis – Portoriko (17.00)
Crna Gora – Turska (20.00)

www.vijesti.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.