20.7.2024 0:27
Breaking News

TIKA donirala 12 EKG aparata Crnoj Gori

Deset zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori danas je dobilo 12 savremenih EKG aparata, zahvaljujući donaciji Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

 Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, EKG aparate dobili su Opšta bolnica Pljevlja i domovi zdravlja Andrijevica, Bijelo Polje, Cetinje, Kotor, Pljevlja, Tivat, Danilovgrad, Nikšić i Berane, a uručili su ih ministar zdravlja Kenan Hrapović, ambasador Turske u Crnoj Gori Serhat Galip i novoimenovani koordinator Agencije TIKA Enver Resulogulari. Zahvaljujući se na vrijednoj donaciji, Hrapović je kazao da je nabavka EKG aparata rezultat izuzetne saradnje koja postoji između Vlade, Ministarstva zdravlja, Ambasade Turske u Crnoj Gori i Agencije TIKA, koja je godinama jedan od najvećih donatora crnogorskom zdravstvenom sistemu.

“Podsjetiću da od 2007. do 2017. godine ukupna vrijednost donacija Agencije TIKA za medicinsku opremu i adaptaciju zdravstvenih objekata u Crnoj Gori iznosi 2,3 miliona eura”, kazao je ministar zdravlja.

Osim pomoći u adaptaciji i tehnološkom opremanju zdravstvenih objekata, dodao je Hrapović, zahvaljujući izuzetnoj posvećenosti i senzibilitetu Ambasade Turske i ambasadora Galipa lično, razvija se i saradnja u oblasti edukacije.

 “U okviru programa kontinuirane medicinske edukacije, a u saradnji sa turskom ambasadom, prošle godine pet ljekara iz Kliničkog centra Crne Gore bilo je na stručnom usavršavanju u najstarijoj turskoj bolnici „Numune“ u Ankari”, naveo je Hrapović.

U narednom periodu, poručio je ministar, saradnja u ovoj oblasti će se intenzivirati, kako bi se što veći broj naših ljekara edukovao u prestižnim zdravstvenim centrima u Turskoj.

Ambasador Galip podsjetio je da je TIKA do danas realizovala 320 projekata u Crnoj Gori, od čega 45 u oblasti zdravstva.

“Saradnja između Turske i Crne Gore prisutna je na svim poljima. Vlada Crne Gore daje punu podršku našim projektima, a posebno želim da istaknem saradnju sa Ministarstvom zdravlja i odlične rezultate koje imamo”, istakao je ambasador Turske.

Direktor Doma zdravlja Nikšić Veselin Bulatović zahvalio se Agenciji TIKA na vrijednoj donaciji, koja će, kako je kazao, doprinijeti poboljašanju uslova rada u zdravstvenim ustanovama.

On je naglasio da su, pored velikog ulaganja države u kadar, opremu i prostorne kapacitete, ovakve donacije izuzetno značajne, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou.

www.cdm.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.