01.3.2024 19:28

TIKA donirala hematološki analizator bolnici u Bijelom Polju: Bolji uslovi za laboratorijske analize

Turska Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), donirala je hematološki analizator Opštoj bolnici u Bijelom Polju, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanoj primopredaji medicinskog aparata prisustvovali su ambasador Republike Turske u Crnoj Gori Serhat Galip, koordinator TIKA-e za Crnu Goru Ahmet Altun, poslanik u Skupštini Crne Gore Petar Smolović, predstavnici Ministarstva zdravlja Crne Gore, direktorica Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore Satka Hajdarpašić, kao i predstavnici opštine Bijelo Polje i predstavnici TIKA-e.

Ambasador Serhat Galip kazao je da je ruka pomoći TIKA-e prisutna u svim oblastima, od prosvjete i zdravstva, do poljoprivrede i kulturne saradnje, odnosno u onim oblastima gdje je potrebna pomoć narodu Crne Gore.

Stavio je akcenat na važnost pružanja zdravstvenih usluga hematološkog analizatora, prije svega za stanovnike Bijelog Polja, kao i za korisnike iz regiona. Ambasador Galip se zahvalio svim učesnicima pomenutog projekta i naglasio da će se nastaviti dobra uspostavljena saradnja između Turske i Crne Gore.

Koordinator TIKA-e u Crnoj Gori Ahmet Altun kazao je da je prilikom obilaska Opšte bolnice u Bijelom Polju uvidio da je postojeći hematološki analizator koji se koristi u Službi za labaratorijsku dijagnostiku veoma star i da se nije mogla pružati usluga korisnicima, te da je donacija pomenutog aparata od strane TIKA-e izuzetno važna za povećanje kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga. Dodao je da je TIKA do sada u Crnoj Gori realizovala važne projekte u oblasti zdravlja i da će u Crnoj Gori i dalje biti novih projekata iz ove oblasti.

Donacijom aparata za analizu krvne slike stekli su se tehnički uslovi za laboratorijske analize, čime će se poboljšati nivo zdravstvenih usluga u tom segmentu zdravstvene zaštite.

Aparat je automatizovan, tako da se labaratorijske analize mogu istovremeno vršiti za više pacijenata.

http://e-vijesti.com

 

Check Also

Turska lansirala svog prvog astronauta u svemir

Turkiye ulazi u historiju svemira lansiranjem svog prvog astronauta Turski poduhvat u kozmičko istraživanje s …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.