21.4.2024 12:31
Breaking News

TIKA opremila kabinet Informatike u Srednjoj Ekonomsko-Ugostiteljskoj školi u Baru

Povodom otvaranja kabineta informatike koji je opremljen donacijom Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), u JU Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola 27 oktobra 2015 godine održana je prigodna svečanost za zvanice iz javnog i kulturnog života grada i države, na kojoj je bio i ambasador Republike Turske u Crnoj Gori Serhat Galip.

V.D. direktora škole Tanja Spičanović zahvalila se ispred nastavnika i učenika Agenciji i Vladi Turske na ovoj donaciji, ističući da su oni tako pokazali da još uvijek vrijede istinske i iskonske društvene vrijednosti kao što su nesebičnost, prijateljstvo i vrlina darivanja.

„Filantropski duh turskog naroda nama je iskazala i kompanija Port of Adria koja je donirala 6.000 eura za školski Preduzetnički centar. Ovaj Informatički kabinet sada nastavu čini inovativnijom i zanimljivijom, a ovim gestom TIKA promoviše plemenite ideje u društvu, jer je ulaganje u djecu ulaganje u budućnost. Hvala vam što ste poboljšali uslove rada u našoj školi“, poručila je gostima iz Turske Spičanović.

Koordinator TIKA u Crnoj Gori Mustafa Jaziđi rekao je da je do sada ova agencija kod nas realizovala preko 220 projekata, sa akcentom na sektor obrazovanja.

„Za nas je ovo poseban i srećan dan, učenice koje su nam se obratile na turskom jeziku učinile su ga još ljepšim. Mi pridajemo veliku pažnju projektima u sferi obrazovanja, a posebno podržavamo savremene tehnologije. Sanirali smo učionice i gradili škole, u prethodne dvije godine u saradnji sa ministarstvom  prosvjete Crne Gore postavili smo četiri „pametne“ table u podgoričkim školama, u Kolašinu oformili informatički kabinet, u ovoj školi prvo renovirali, a potom i opremili informatički kabinet, a prisutni smo u svim opštinama Crne Gore sa realizovanim projektima. U Baru smo u skorijoj prošlosti donirali ultrazvučne aparate za odjeljenja Kardiologije i Ginekologije Opštoj bolnici i adaptirali stanicu policije u Ostrosu. Pomagaćemo i dalje, posebno na polju obrazovanja“, rekao je Jaziđi.

„Turska i TIKA trude se da pomažu u svim dijelovima Crne Gore, a aktivnosti TIKA grade čvrst most saradnje između naše dvije države, čiji su odnosi na najvećem mogućem nivou. Hvala vam što ste otvorili agenciji TIKA vrata da se sarađuje i realizuje i ovaj projekat“, istakao je ambasador Galip.

Sekretar Ministarstva prosvjete Slobodan Filipović je rekao da je ovo samo jedan od zajedničkih projekata koji se realizuju uz pomoć TIKA. U znak zahvalnosti, direktorica Spičanović je potom uručila zahvalnicu i sliku Jaziđiju, a zahvalnicom je darivan i ambasador Galip. Ispred lokalne samouprave, na svečanosti je bio prisutan potrpedsjednik opštine Dušan Raičević.

U kulturno-umjetničkom programu, crnogorske i mrkovske narodne igre izveo je Folklorni ansambl “Rumija”, a nastupili su i učenici Elma Hot, Ilija Tomović, Petar Ljubenko i Slađana Janković, te Edina Osmanović i Sara Kurgaš koje su recitovale na turskom jeziku.

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.