18.4.2024 1:05
Breaking News

TIKA podržala organizaciju EP za mlade u šahu

U Budvi je u periodu od 10. do 20. juna održano Evropsko prvenstvo za mlade u šahu, čiji je generalni sponzor bila Turska Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA). Prvenstvo je okupilo 341 mlada igrača uzrasta od 7 do 18 godina iz 23 države među kojima su bili i predstavnici Republike Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz TIKA-e, svečanom otvaranju prvenstva su prisustvovali ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović, predsjednik evropske šahovske federacije Zurab Azmaiparashvili, predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore Radojica Grba, potpredsjednik Šahovskog saveza Crne Gore Jusuf Kalamperović, predstavnici TIKA-e, porodice takmičara prvenstva kao i mnogi drugi.

Na svečanom otvaranju prvenstva, ministar Darmanović kazao je da se organizacijom ove sportske manifestacije Crna Gora ponovo vratila na veliku šahovsku scenu kao organizator velikih takmičenja. Zahvalio se generalnom sponzoru TIKA-i i ostalim sponzorima koji su omogućili organizovanje ovog značajnog prvenstva.

Predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore Radojica Grba rekao je da organizacija ove manifestacije puno znači ne samo za afirmaciju šaha kao drevne igre, nego i za državu Crnu Goru i za razvoj turizma. On je zahvalio generalnom sponzoru prvenstva TIKA-i i izjavio da će vjerovatno neki od ovih takmičara za nekoliko godina biti pozante šahovske svjetske zvijezde.

Koordinator TIKA-e za Crnu Goru Ahmet Altun je izjavio da su donaciju namijenili prije svega najmlađim šahistima, što im je predstavljalo zadovoljstvo, jer na taj način podstiču razvoj šahovske igre u Crnoj Gori. Altun je takođe istakao da je ovaj projekat početak saradnje sa Šahovskim savezom Crne Gore i Ministarstvom sporta Crne Gore.

Turska se na pomenutom prvenstvu predstavila sa 44 igrača i među državama kao što su Rusija, Velika Britanija, Njemačka, Azerbejdžan, Ukrajina, Španija, Gruzija, Izrael ukupno ponijela 5 zlatnih, 3 srebrne, 1 bronzanu medalju, ukupno 9 pehara i 25 medalja. Turska je uz Rusiju bila jedna od najuspejšnijih zemalja pomenutog šahovskog prvenstva.

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.