14.6.2024 2:02
Breaking News

Turci će da grade u Podgorici

Državljani Turske nedavno su trgovali placeve na više lokacija u Podgorici, a pojedini od njih su već podnijeli i zahtjeve za dobijanje građevinskih dozvola za izgradnju kuća ili zgrada na svojim parcelama.

Prema dokumentaciji, u koju su “Vijesti” imale uvid, državljani te zemlje trgovali su između ostalog plac u Tološima od 1.350 kvadrata sa prizemnom kućom od 79 kvadrata i poslovnim prostorom.

Kako je “Vijestima” potvrđeno iz jedne podgoričke agencije za nekretnine, Turci su nedavno trgovali nekoliko placeva u okolini Podgorice.

“To su poslovni ljudi, koji žele da izgrade kuće ili zgrade jer namjeravaju da kod nas započnu biznis. Placeve su trgovali u Tološima, dijelu grada Preko Morače, a ima onih koji su trgovali zemlju od hiljadu kvadrata na Starom aerodromu”, saopšteno je “Vijestima”.

Državljani Turske su za parcele su izdvajali od 200 do 300 eura po kvadratu, u zavisnosti od lokacije, a tako su uticali i na povećanje cijena placeva i stanova u Podgorici.

Time se nastavio trend da mnogi turski državljani otvaraju firme u Crnoj Gori, kupuju nekretnine i nostrifikuju diplome.

Kako su “Vijesti” nedavno pisale tri državljanina Turske, koji su dobili radnu dozvolu u Crnoj Gori kupili su 230 hiljada eura atraktivni plac od 760 kvadrata u Podgorici, koji se nalazi u blizini privatne klinike Ars medika, iza Vezirovog mosta i planiraju na placu da grade zgradu u kojoj će biti 18 stanova.

Podaci iz agencija za promet nekretnina pokazuju da kupci iz ove zemlje igraju već značajnu ulogu na tržištu nekretnina od Kotora, Budve i Petrovca, preko Podgorice, sve do Žabljaka.

Turci su zakupili poznati kafić u centru Petrovca, u Budvi, Podgorici i Kotoru kupili veliki broj stanova i kuća, a u Kotoru (Starom gradu) otvorili radnje za prodaju suvenira.

Turcima je navodno i prodat plac površine više od 2.000 kvadrata ispod Savinog kuka na Žabljaku, koji je donedavno bio u vlasništvu jednog crnogorskog biznismena. Na toj lokaciji bi u bliskoj budućnosti trebalo da bude izgrađen novi hotel.

Vlasnici brojnih kompanija

U više od 440 novoosnovanih kompanija u Crnoj Gori tokom 2017, prema podacima iz Centralnog registra Poreske uprave (CRPS), kako su “Vijesti” pisale, vlasnici su državljani Turske ili pravna lica iz te zemlje.

Za samo godinu broj firmi kojima gazduju investitori iz ove zemlje je skoro šestostruko uvećan.

Tokom 2017. godine 441 osnivač iz Turske (438 fizičkih lica i 3 pravna lica) registrovao je privredno drštvo u Crnoj Gori. Poređenja radi, tokom 2016. godine, 76 lica iz Turske, a tokom 2015. godine svega 50 lica obavilo je registraciju novog privrednog društva.

Ukupan broj registrovanih kompanija u zvaničnoj evidenciji Centralnog registra, čiji su osnivači turski državljani, mnogo je veći i iznosi 810 firmi.

“Najveći broj osnivača iz Turske (bez obzira na datum registracije) izvršio je registraciju privrednih društava u Podgorici – 311, Budvi – 282, Tivtu – 83, Kotoru – 39, Ulcinju – 34, Baru – 24, Rožajama – 18, Herceg Novom – 7, Bijelom Polju – 5, Nikšiću – 3, Cetinju – 2, Petnjici i Beranama po jedno”, saopštili su iz Poreske uprave Crne Gore (PU).

 

Vijesti.me

Check Also

Burhan Genç: Turske investicije u Crnoj Gori neprekidno rastu posljednjih godina

Crna Gora možda ima manju veličinu tržišta, ali ima strateški položaj kao ulazna kapija ka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.