16.7.2024 5:45
Breaking News

Turci grade kompleks na Kavaču

Najveći broj turskih kompanija, registrovanih u Crnoj Gori, bavi se izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada, ali i konsultantskim uslugama, trgovinom na veliko i malo i ugostiteljstvom

Turska kompanija “T&T Investments and real estate”, sa sjedištem u Tivtu, dobila je saglasnost glavnog državnog arhitekte Dragana Vukovića za gradnju luksuznog stambenog objekta u Kotoru, i to na Kavaču.

Kako se navodi u rješenju od 4. maja toj kompaniji se daje saglasnost na idejno rješenje za izgradnju stambenih objekata – stanovanje sa stanovima za turiste u zahvatu Detaljnog urbanističkog plana „Kavač“.

Kompanija, koju je 2018. godine osnovao Turker Tansel, bavi se kupovinom i prodajom nekretnina.
U Kotoru je kupila zemljište – nepunih 900 kvadrata livade, sa pomoćnim objektom od 35 metara kvadratnih.

Zahtjev za saglasnost državnog arhitekte Ministarstvu održivog razvoja i turizma je predat 3. marta, a idejno rješenje je radila firma „C group“ iz Podgorice, koja se bavi razvijanjem projekata vezanih za gradnju, zakup i prodaju ekskluzivnih stambenih i poslovnih prostora.

Prema DUP-u, koji je usvojen za područje Kavača na parcelama od 700 do 1.000 metara kvadratnih, moguće je graditi objekte, koji imaju prizemlje, dva sprata i potkrovlje, kao i podzemne garaže, koje ne ulaze u ukupnu bruto građevinsku površinu.

Pored te kompanije, u Kavaču će da gradi i tivatska kompanija “Infinity board&paper” sa turskim kapitalom.

Ta kompanija treba da gradi tri stambena objekta sa stanovima za turiste.

Da je taj dio zaliva u Boki interesantan za investitore iz Turske govori podatak da će i kompanija “Design & CO”, vlasništvo državljana te zemlje, koja je takođe registrovana u Tivtu, graditi stambeni kompleks od pet zgrada na Kavaču.

Izgradnja tog kompleksa započeta je prošle godine, a planirano je da ima ukupno 119 stambenih jedinica.
Izvršni direktor kompanije “Design & CO “ je Sonad Kiliclar, koji je i osnivač tivatske firme sa 51 odsto vlasničkog udjela. Osnivači su i Berat i Nejat Ujgur.

Investitori iz Turske su od 2007. do kraja 2018. godine u Crnu Goru ukupno uložili 165,3 miliona eura saopšteno je ranije iz Agencije za promociju stranih investicija.

U Crnoj Gori, prema zvaničnim podacima, posluje preko 2.150 preduzeća koja su osnovali investitori iz Turske. Najveći broj njih bavi se izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada, ugostiteljstvom, trgovinom na veliko i malo, ali i pružaju konsultantske usluge.

Od većih investicija iz Turske, u Crnu Goru posluje kompanija “Toščelik”, koja upravlja Željezarom Nikšić.
Kompanija “Global ports” iz te zemlje upravlja kontejnerskim terminalima i generalnim teretima u Luci Bar.
Pored toga, u Crnoj Gori su otvoreni i objekti velikih turskih brendova Dogtaš i LC Waikiki.

vijesti.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.