19.7.2024 23:00
Breaking News

Turci investiraju u fabriku tekstilne konfekcije u Petnjici

Selo Bor i opština Petnjica uskoro dobijaju fabriku za proizvodnju tekstilne konfekcije za potrebe ugostiteljskih objekat, motela, hotela…. Izvršni direktor SimonVojages Mehmed Meša Adrović, ovih dana na Boru je domaćin vlasniku fabrike iz turskog grada Denizlija, Ismail Arslan, koji sa svojom ekipom otpočeo montiranje mašina za proizvodnju ovih artikala.

Ismail je za portal Radija Petnjica kazao da je obišao sve države Balkana u potrazi za poslovnim partnerom za otvaranje fabrike ovakvog tipa.

„Pristup i ozbiljnost u poslu, preporučila je Mehmeda Mešu Adrovića da sklopimo posao. Osim toga, nigdje u regionu nijesu subvencije povoljne od strane države kao što je to u slučaju Crne Gore. Moja odluka da se otvori fabrika u ovom regionu jeste potreba da se približimo tržištu zapadne Evrope. Stoga sam sa godspodinom Adrović relativno brzo sklopili sporazum na partnerskoj osnovi i osnovali firmu EURO BOR. Trenutno montiramo mašine za proizvodnju peškira za potrebe hotela. A kasnije dolazi na red i ostale mašine. Najteže je obučit radnike da rade na tim mašinama, tako da kada taj dio posla obavimo, nakon toga je sve lakše“, kazao je Ismail Arslani za portal radija.

Buduća fabrika će upošljavati 30-tak radnika a ono što se očekuje to je da za nekih 60 tak dana otpočne sa radom računajući u to i vrijeme koje je potrebno za obuku radnika. Mehmed Meša Adrović je za portal radija kazao da su benifiti od ovakve fabrike nesagledivi.

„Ako znamo da će 30 radnika ovdje biti stalno upošljenih, dobiti priliku da rade i zarađuju na svojim kućnim pragovima, to znači da smo uspjeli da isto toliko porodica zadržimo u Bihor. Ovo znači STOP iseljavanju. Volim Bor, volim Petnjicu, volim Bihor i na svaki mogući način koristim priliku da kapital donesem u Bihor i u Crnu Goru. Prilikom zapošljavanja prednost će imati radnici sa zavoda i to sa područja Bihora. Ovo kažem samo zato što se već pročulo i počeo sam da dobijam pozive iz okruženja, Berana i Plava, od ljudi koji su izrazili želju da rade. Ne bih želio da dođemo u situaciju da moramo radnike da tražimo van naše opštine, to bi bilo poražavajuće za sve nas“, kazao je za portal Radija Petnica, Meša Adrović.

Njegov poslovni partner, Ismail Arslani dolazi iz grada koji je poznat u Evropi kao centar za proizvodnju tekstilne robe. Tamo već posjeduje fabriku koja zapošljava preko 200 radnika. Nakon što se obavi instalacija pristiglih mašina, iz Denizlija će pristići instruktori za obuku radnika bihorskog EURO BOR-a. Odmah nakoj tog dijela, na redu je postavljanje mašina za proizvodnju čaršava, stolnjaka, badel mantila i svega onog što je potrebno hotelijerstvu.

U okviru jutarnjeg programa Radija Petnijca, u petak, 9 juna u 10:15, gosti u studiju će gostovati Ismail Arslani i Mehmed Meša Adrović koji će nešto više reći o budućoj fabrici tekstilne robe na Boru.

Radio Petnjica

Foto Radio Petnjica

DENIS BOŽOVIĆ

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.