01.3.2024 19:35

Turci zakupili Gornji Ibar

Vlada je na jučerašnjoj sjednici odobrila davanje u zakup pogona „Gornjeg Ibra“, lamelirnicu sa magacinom i sušarom, pilanu, panele i kotlarnicu, ukupne površine 72,6 hiljada kvadrata turskoj kompaniji Sancakli. Ta je firma, kako se navodi u informaciji koja je usvojena na jučerašnjoj sjednici Vlade, iskazala namjeru da rekonstruiše te pogone i u prvoj godini zaposli najmanje 75 radnika.

Kako Zakon o državnoj imovini definiše da se sredstva ostvarena prodajom državne imovine koriste za realizaciju strukturnih reformi, otvaranje radnih mjesta, ulaganje u infrastrukturu i druge kapitalne investicije od interesa za Crnu Goru, Ministarstvo finansija je mišljenja da sredstva ostvarena predmetnom valorizacijom treba da predstavljaju prihod budžeta Crne Gore ističe se u informaciji.

Vlada i ,,Gornji Ibar“ u stečaju zaključili su ugovor o kupoprodaji dijela imovine firme. Donesena je i odluka da i dalje važe garancije Ministarstva finansija izdate Universal Capital banci za kredit kod Evropske investicione banke. Te su garancije obezbijeđene sa mjenicama i mjeničnim ovlašćenjima First Financial banke, koja je promijenila ime u Universal Capital Bank AD Podgorica. Nakon vlasničkih promjena pomenuta banka je pravni nasljednik svih prava i obaveza FF banke, navodi se u informaciji.

Ministarstvo finansija i EIB su zaključili su 2009. godine ugovor o garanciji, kojim je Vlada garantovala za kreditne aranžmane između EIB i komercijalnih banaka u Crnoj Gori u iznosu do 90 miliona eura.

http://www.bankar.me/

Foto: www.skyscrapercity.com

 

Check Also

Turska lansirala svog prvog astronauta u svemir

Turkiye ulazi u historiju svemira lansiranjem svog prvog astronauta Turski poduhvat u kozmičko istraživanje s …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.