23.4.2024 9:37
Breaking News

Turkish Airlines obilježava 86. rođendan

Iz kompanije je saopćeno kako je THY 1933. godine imao flotu od pet aviona, a danas ima modernu flotu od 336 aviona i svakodnevno širom svijeta prevozi stotine hiljada putnika

Istanbul

Turkish Airlines (THY), aviokompanija koja je postala prepoznatljiv brend Turske, obilježava 86 godina postojanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz kompanije je saopćeno kako je THY 1933. godine imao flotu od pet aviona, a danas ima modernu flotu od 336 aviona i svakodnevno širom svijeta prevozi stotine hiljada putnika.

Aviokompanija prvobitnog naziva”Državna aviokompanija” letove je počela s aerodroma Ataturk u Istanbulu, koji se tada zvao Yesilkoy. Temelj današnjeg uspjeha Turkish Airlines je postavio nabavkom novih aviona između 1943. i 1945. godine.

Uporedo s rastom kapaciteta putnika, Turskih Airlines je prvi međunarodni let ostvario 1947. godine na relaciji Ankara – Istanbul – Atina.

Nakon Atine uslijedilo je uspostavljanje linija prema Nikoziji, Bejrutu i Kairu.

Na 50. godišnjicu osnivanja, 1983. godine Turkish Airlines je s flotom od 30 aviona i kapacitetom većim od 4.000 putnika, prevezao 2,5 miliona ljudi i 30 tona tereta. Te godine su avioni ove kompanije letjeli na tri kontinenta.

Nakon devedesetih godina Turkish Airlines je počeo s uslugama održavanja aviona, uslugama drugim kompanijama na tlu, s proizvodnjom kabinskog inventara te s obukom pilota i kabinskog osoblja.

Ova kompanija od 2019. godine leti u 124 zemlje na 309 destinacija, a godišnje preveze 75 miliona putnika. Od 6. aprila Turkish Airlines se preselio na novi istanbulski aerodrom, što predstavlja svojevrsni novi početak za ovu kompaniju.

Kompanija s jednom od najmlađih flota u svijetu, na 86. godinu postojanja ima za cilj zaposjesti prvu poziciju među najboljim svjetskim avioprevoznicima.

Kako je izjavio glasnogovornik Turkish Airlinesa Yahya Ustun, “putovanje ove kompanije započelo je prije tačno 86 godina s pet aviona i 24 uposlenika”.

“Danas poslujemo s kapacitetom od 336 aviona i 50 hiljada uposlenih u 124 zemlje svijeta”, rekao je Ustun.

AA

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.