16.7.2024 4:32
Breaking News

Turkiye ostvarila rekordan julski izvoz od 47,7 milijardi dolara

Turkiye je u prvih sedam mjeseci ove godine ukupno izvezla 144,4 milijarde dolara, kazao je turski ministar trgovine Mehmet Mus

Konya

Turski ministar trgovine Mehmet Mus izjavio je u srijedu kako je izvoz Turkiye u julu povećan za 18,5 posto u odnosu na isti period prethodne godine, te da je dosegao 47,7 milijardi dolara, javlja Anadolu Agency (AA).

Mus je posjetio trgovinsku komoru u Konyi, gdje je zajedno sa predsjednikom Vijeća izvoznika Republike Turkiye iznio podatke o turskom izvozu.

Kazao je kako je Turkiye u 2021. ostvarila veliki uspjeh u izvozu te kako tim stopama nastavlja koračati i u 2022. godini.

“Najveću mjesečnu vrijednost izvoza Turkiye je ostvarila i u sedmom mjesecu, kao i u prvih šest mjeseci ove godine”, kazao je Mus te dodao:

“Turkiye je u prvih sedam mjeseci ove godine ukupno izvezla 144,4 milijarde dolara. U julu je obim naše vanjskotrgovinske razmjene porastao za 28,7 posto u odnosu na prethodnu godinu i dosegao 47,7 milijardi dolara. Ovo je najveći izvoz za mjesec juli ikada zabilježen. Naš uvoz u julu iznosio je 29,1 milijardu dolara.”

AA

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.