17.4.2024 22:51
Breaking News

Turska najveći izvoznik brašna

Turska je prošle godine ostvarila izvoz brašna u vrijednosti od oko milijardu USD, što je čini najvećim svjetskim izvoznikom u tom sektoru.Predsjednik turske Federacije proizvođača brašna (TUSAF) Eren Gunhan Ulusoy kazao je da je prošle godine ostvaren izvoz od milijardu USD, kao i da je cilj za ovu godinu povećati izvoz za još 100 miliona, prenosi Biznis.ba.

“Turska je prvi svjetski izvoznik brašna, a prošle godine izvezeno je brašna u vrijednosti od milijardu USD. Ujedno, Turska čini i 20,25 odsto ukupnog svjetskog izvoza brašna”, rekao je Ulusoy.

On je kazao da je broj zemalja u koje Turska izvozi brašno u posljednjih deset godina povećan 150 odsto, kao i da prvih deset zemalja na toj listi čine Irak, Sudan, Sirija, Indonezija, Benin, Angola, Filipini, Izrael, Madagaskar i Gana.

On je, govoreći o proizvodnji pšenice u svijetu, rekao kako ona varira oko 730 miliona tona. Prema njegovim riječima, u proizvodnji pšenice vode Evropska unija (EU), Kina, Indija i Sjedinjene Američke Države (SAD), a Turska je posljednjih godina znatno povećala proizvodnju pšenice.

Ulusoy je dodao da je Turska u prošloj godini proizvela oko 22,6 miliona tona pšenice, što je čini 11. zemljom u svijetu, odnosno da Turska čini tri odsto od ukupnog svjetskog uzgoja pšenice.

 

www.portalanalitika.me

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.