20.7.2024 15:50
Breaking News

Turska od 1. januara 2023. godine počinje naplatu boravišne takse za turiste

Turska bi od 1. januara 2023. godine trebala započeti naplatu boravišne takse za turiste što je odluka koja je trebala stupiti na snagu još 1. aprila 2020. godine, ali je zbog pandemije prolongirana.

Kako je objavljeno u Službenim novinama Turske, stopa boravišne takse utvrđena je na dva posto.

“Predmet boravišne takse je usluga noćenja u smještajnim objektima kao što su hoteli, moteli, turistička naselja, pansioni, kampovi, planinske kuć. Državljanstvo ili boravišni status korisnika usluge neće se uzimati u obzir prilikom primjene boravišne takse”, navodi se u saopštenju.

Takođe, iz turske vlade su saopštili kako će plaćanja takse biti oslobođeni studenti koji žive u hostelima, pansionima i kampovima kao i predstavnici diplomatskih misija akreditovanih u Turskoj te međunarodnih organizacija s diplomatskim statusom.

“Boravišna taksta biće posebno prikazana na računima i sličnim dokumentima koje izdaju smještajni objekti. Ovaj porez neće biti uključen u osnovicu PDV-a”, pišu turski mediji.

Inače, Turska je i ove godine zabilježila dolazak velikog broja turista, a prema riječima ministra kulture i turizma Mehmeta Ersoja do kraja 2022. godine očekuje se 51,5 miliona turista te 46 milijardi dolara prihoda od ove privredne grane.

Turski zvaničnici su naglasili kako 2023. godine očekuju da će u Tursku doći i do 60 miliona turista.

 

cdm.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.