25.5.2024 3:56
Breaking News

Turska: Od danas postepeno ublažava mjere protiv COVID-19

Strogi lockdown od 17 dana poboljšao je epidemiološku situaciju u Turskoj

Ankara

Zahvaljujući strogom lockdownu od 17 dana, koji je poboljšao epidemiološku situaciju uzrokovanu pandemijom COVID-19, Turska od danas počinje postepeno ublažavanje donesenih mjera, javlja Anadolu Agency (AA).

Postepena normalizacija počela je u 05 sati po lokalnom vremenu u ponedjeljak, a trajaće do 1. juna, u isto vrijeme.

U tom periodu, tokom radne sedmice na snazi će biti ograničenje kretanja od 21.00 do 05.00 sati, dok će tokom vikenda na snazi biti cjelodnevni lockdown, navelo je ministarstvo.

U pomenutom periodu biće dozvoljeno kretanje između gradova u danima i satima kada na snazi nije zabrana kretanja.

Za osobe starije od 65 godina, koje su dobile dvije doze vakcine protiv COVID-19, i maloljetnike neće biti uvođene posebne restrikcije.

Kafići i restorani će nuditi usluge dostave i šalterske prodaje tokom radne sedmice od 07.00 do 20.00 sati, dok će tokom vikenda usluge dostave trajati od 07.00 sati do ponoći. Tržni centri radiće od 10.00 do 20.00 sati radnim danima, a biće zatvoreni tokom vikenda. Svadbeni saloni, sportske dvorane i teretane ostaju zatvoreni.

Podaci pokazuju kako je u Turskoj od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 44.760 osoba, dok se oporavilo više od 4,9 miliona. Potvrđeno je više od pet miliona slučajeva COVID-19.

U toj zemlji je od sredine januara, kada je počela kampanja masovne imunizacije, dato više od 25,8 miliona doza vakcine protiv COVID-19. Više od 14,9 miliona ljudi primilo je prvu dozu vakcine, a više od 10,8 miliona u potpunosti je vakcinisano.

AA

Check Also

Novosti iz Acibadema

Acıbadem: Pravo odredište za liječenje djece s neurološkim poremećajima Neurohirurgija prepuna je izazova i zahtijeva …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.