25.7.2024 2:43
Breaking News

Turkish Airlines prva velika aviokompanija koja je objavila dobit uprkos pandemiji

Turski nacionalni avioprevoznik postao je jedna od prvih velikih aviokompanija koja je ove godine zabilježila dobit budući da su joj prihodi od teretnog saobraćaja pomogli da prebrodi nagli pad broja putnika izazvan pandemijom koronavirusa.

Turkish Airlines je u prvom kvartalu ove godine ostvario neto dobit od 61 milion dolara (438 miliona TL), preokrenuvši procjene analitičara koji su očekivali gubitak od oko 350 miliona TL.

Prevoznik je u istom periodu prije godinu dana zabilježio gubitak od oko 2 milijarde TL.

“U ovom teškom vremenu, Turkish Airlines je uspio završiti prvi kvartal 2021. godine sa 41 milion dolara stvarnog operativnog gubitka i 61 milion dolara neto dobiti uprkos efektima krize izazvane COVID-19”, navodi se u izjavi kompanije, prenosi BiznisInfo.

Ukupan prihod ostvaren od januara do marta iznosi 1,8 milijardi dolara što je pad od 29% u odnosu na prošlu godinu.

Prihodi od tereta ovog prevoznika skočili su 77% u odnosu na prošlu godinu, na 824 miliona dolara, dok su prihodi od prevoza putnika opali za 55% na 901 milion dolara.

Uz to, operativni troškovi opali su za gotovo milijardu dolara, s smanjenjem troškova goriva za 47%, osoblja za 38%, a prodaje i marketinga za 42%, prenosi BiznisInfo.ba.

U periodu januar-mart, u kojem je zabilježen pad putničkog kapaciteta od 48%, Turkish Airlines je preveo ukupno 6,4 miliona putnika sa faktorom opterećenja od 74% na domaćim letovima i 61% na međunarodnim letovima.

“Kako se proces pandemije nastavlja s razarajućim učincima na globalnu avioindustriju, ovaj učinak može se opisati izuzetnim”, rekao je izvršni direktor Turkish Airlinesa Ilker Aycı, ocjenjujući rezultate, prenosi turski Daily Sabah.

Ovaj je uspjeh, naglasio je, rezultat kombinacije nacionalnog osjećaja dužnosti kompanije, profesionalne sposobnosti i iskustva u upravljanju krizama.

“Nastavićemo da radimo s istom nesebičnošću kako bismo ostavili iza sebe ove mračne dane i nastavili da jačamo na nebu”, rekao je.

Prošlogodišnji gubitak

Inače, kompanija je 2020. godinu završila s neto gubitkom od 5,58 milijardi TL, u odnosu na neto dobit od 4,53 milijarde TL u 2019. godini, prije nego što je pandemija zaustavila svjetski prevoz i zemlje uvele ograničenja putovanja kako bi suzbile širenje virusa.

Ukupni dug, koji je na kraju 2019. iznosio 106,1 milijardu TL, na kraju prošle godine povećao se na 147,9 milijardi TL. Prihodi THY-a pali su na 46,4 milijarde TL u 2020. godini, u odnosu na 75,1 milijardu TL u 2019. godini.

Kompanija je opslužila oko 28 miliona putnika tokom 2020. godine, u odnosu na 74,3 miliona u 2019. godini.

Povećali udio na tržištu

Trenutno Turkish Airlines posjeduje flotu od 362 aviona, sa 231 uskotrupnim, 106 širokotrupnih i 25 teretnih aviona.

Prema podacima iz februara 2021. godine, Turkish Cargo postao je peti najveći zračni prevoznik tereta na svijetu s rekordnim rastom na tržištu tereta.

Kompanija je povećala svoj udio na globalnom tržištu na 4,7% tokom 2020. godine.

bankar.me

Check Also

Otvorena avio linija Podgorica – Ankara

Niskotarifna komanija, Pegasus Airlines saobraćaće ponedjeljkom i petkom na liniji Podgorica – Ankara. “Srećan sam …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.