16.4.2024 12:32
Breaking News

Turska se oporavlja: Lira stabilizovana, inflacija počela da pada

Ogroman rast cijena u Turskoj je usporio, a proizvodnja u industriji je u septembru naglo porasla za 2,7 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Predsjednik Redžep Tajip Erdogan i njegov zet ministar finansija Berat Albajrak objavili su važnu “pobjedu”.

– Jakom voljom Turske propala je “operacija” koja je bila usmjerena na liru i ekonomsku stabilnost zemlje u avgustu i septembru, rekao je Albajrak u govoru predstavnicima privrede u Istanbulu ove sedmice.

Nakon 24,5 odsto u septembru i 25,2 u oktobru, posmatrači tržišta očekuju prvi pad inflacije u Turskoj. Najčešća pretpostavka je 23,5 procenata do kraja godine.

Inače, izlozi u turskim gradovima prepuni su reklama sa turskom zastavom i natpisima “Totalna borba protiv inflacije”. Riječ je o patriotskih 10 posto popusta kojim privatni sektor daje doprinos borbi protiv inflacije.

Turska je za sada zaustavila pad lire. Turska valuta trenutno iznosi oko 5,30 dolara. Ove godine samo je izgubila 30 posto vrijednosti. Ali, na vrhuncu tenzija sa Vašingtonom tokom ljeta, turska nacionalna valuta bila je na granici od sedam lira za dolar.

 Sa druge strane, problem dolarskog duga turskog privatnog sektora i cijele države nije riješen. Prema procjenama JP Morgana, do jula 2019. godine biće potrebno servisirati 179 milijardi dolara. Klizna finansijska pozicija kompanija već je zapažena u nizu stečaja.
bankar.me

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.