26.5.2024 14:36
Breaking News

Turska stipendira studente iz cijelog svijeta

Turska, na čijim univerzitetima studira veliki broj studenata iz 150 zemalja svijeta, otvara vrata svojih univerziteta, koji nude obrazovanje prema međunarodnim standardima, studentima putem programa “Stipendije Turske”.

Obrazovanje na turskim univerzitetima, uz široke mogućnosti stipendiranja, pruža studentima mogućnosti koje će doprinijeti spoznaji novih perspektiva i koje će im biti prednost u karijeri.

“Stipendije Turske” je stipendijski program za studente u visokoškolskom obrazovanju. Cilj programa je razvijanje dobrih odnosa Turske sa drugim zemljama.

Studenti kojiuđu u program “Stipendije Turske” bit će stipendirani tokom cijelokupnog obrazovanja na turskim univerzitetima.

Mogućnosti koje pruža program”Stipendije Turske” sastoje se u tome da mjesečna stipendija za učenje jezika iznosi 500 turskih lira (282,50 dolara), fakultet 500 turskih lira (282,50 dolara), master 750 turskih lira (423,75 dolara) i doktorat 1.000 TL (565 dolara).

Studenti sa ovom stipendijom imaju pravo na besplatan smještaj u državnim studentskim domovima. Studenti koji ne žele stanovati u studentskim domovima, mogu stanovati i na drugom mjestu s tim da u tom slučaju sami snose troškove smještaja.

Studenti koji uđu u program “Stipendije Turske” ne plaćaju školarinu i dobijaju i zdravstveno osiguranje. Studenti koji ne govore turski jezik imaju pravo na kurs turskog jezika u trajanju od godinu dana. Za vrijeme pohađanja kursa primaju stipendiju.

Pored toga, studenti primaju finansijsku pomoć za troškove prijevoza pri dolasku u Tursku, kao i pri povratku u domovinu.

Studenti zainteresovani za program “Stipendije Turske” mogu se prijaviti isključivo putem interneta, odnosno stranica “www.turkiyeburslari.org” i  “www.trscholarships.org”, gdje mogu pronaći sve neophodne informacije.

Studenti čije aplikacije budu prihvaćene, biće pozvani na intervju, a rezultate sa intervjua će moći saznati putem e-mail adresa koje će naznačiti prilikom prijave.

Za studente koji žele pohađati magistarski ili doktorski studij, konkurs je već otvoren i trajat će do 31. marta 2013. godine.

(Agencija Anadolija)

Check Also

Turska lansirala svog prvog astronauta u svemir

Turkiye ulazi u historiju svemira lansiranjem svog prvog astronauta Turski poduhvat u kozmičko istraživanje s …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.