25.7.2024 1:56
Breaking News

Turska: Svečano otvorena dionica autoputa koji spaja regije Ankaru i Nigde

Radi se o drugoj etapi autoputa u dužini od 113 kilometara i 39 kilometara priključnih puteva

Aksaray

Učešćem predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, koji se prisutnima obratio putem videokonferencije, u Turskoj je danas svečano otvorena i druga etapa novoizgrađenog autoputa koji spaja turske regije Ankaru i Nigde, javlja Anadolu Agency (AA).

Radi se o drugoj etapi autoputa u dužini od 113 kilometara i 39 kilometara priključnih puteva.

Ministar prometa i infrastrukture Turske Adil Karaismailoglu u obraćanju na ceremoniji istakao je da je ova dionica jedna od najvažnijih investicija koje su realizovali u oblasti transportne infrastrukture u toj zemlji.

Dodao je da je ovo samo jedna od brojnih mega investicija koje su turske vlasti realizovale posljednjih godina u okviru svojih visokih i ambicioznih ciljeva na putu ekonomskog progresa.

“S istom odlučnošću završili smo i ovaj autoput Ankara-Nigde, jedan od naših brojnih inovativnih projekata. Prvu i treću dionicu smo pustili u promet 4. septembra 2020. godine. Sada smo završili i drugu dionicu autoputa u dužini od 152 kilometra”, kazao je Karaismailoglu.

Istakao je da su zahvaljujući drugoj dionici poznate turističke centre kao što su Aksaray, Kirsehir, Nevsehir, Goreme i Kapadokya također povezali s autoputem.

“Ovaj autoput smo sagradili pomoću našeg nacionalnog inteligentnog transportnog sistema. Tokom izgradnje je korištena optička mreža u dužini od 1,3 miliona metara i 500 senzora za saobraćaj postavljenih uz autoput koji je dizajniran na način da upozori i operatore i vozače u slučaju opasnih situacija”, rekao je Karaismailoglu.

Napomenuo je da su tokom izgradnje autoputa posebnu pažnju posvetili kako bi dali doprinos očuvanju okoliša i smanjenju emisija ispušnih plinova, dodajući da će duž ceste biti zasađeno oko 6.462.000 mladica i stabala.

Ministar Karaismailoglu je nakon presijecanja vrpce i zvaničnog otvaranja autoputa i sam sjeo u službeno vozilo i vozio se novoizgrađenom dionicom.

AA

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.