14.7.2024 3:06
Breaking News

Turska zabilježila najveći izvoz u aprilu u svojoj istoriji

Vanjskotrgovinski deficit Turske u aprilu je smanjen za 31,9 posto u odnosu na deficit iz aprila 2020. godine, odnosno smanjen je sa 4,6 milijardi na 3,1 milijardu dolara

Ministar trgovine Republike Turske Mehmet Mus saopćio je da je ta zemlja u aprilu ove godine ostvarila izvoz u vrijednosti od 18,8 milijardi dolara i da je to rast od 109 posto i ujedno najveći aprilski izvoz u historiji.

Mus je u Ankari izjavio kako je Turska u aprilu uspjela ostvariti veliko povećanje izvoza i da je turski izvoz podignut i iznad nivoa na kojem je bio prije pandemije COVID-19.

“U poređenju s podacima iz 2019. godine, u aprilu smo ostvarili rast izvoza za 22,3 posto. Izvoz smo tako podigli i iznad predpandemijskog nivoa“, kazao je Mus.

Turska je u aprilu ostvarila i uvoz u iznosu od 21,9 milijardi dolara, što je za 61,4 posto više u odnosu na podatke iz aprila prošle godine.

“Vanjskotrgovinski deficit Turske u aprilu je smanjen za 31,9 posto u odnosu na deficit iz aprila 2020. godine, odnosno smanjen je sa 4,6 milijardi na 3,1 milijardu dolara“, kazao je Mus.

On je najavio nastavak provedbe srednjoročnog programa za nastavak rasta izvora i smanjenja vanjskotrgovinskog deficita te je dodao da će u narednom periodu nastaviti intenzivne posjete turskim proizvođačima.

“Došlo je vrijeme da govorimo i o uvećanju godišnjeg izvoza Turske na preko 200 milijardi dolara“, poručio je turski ministar Mus.

TRT Bosanski

 

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.